Защо хладилниците са толкова некачествени?

0

- Advertisement -

Процентът на големите домакински уреди, като перални, съдомиялни и хладилници, които са се развалили в рамките на пет години се е увеличил от 3,5% на 8,3%. Част от електроуредите сдават багажа значително по-рано или малко след като им изтече гаранцията, която е 2 години. Това сочат данните от проучване, направено между 2004 и 2012 г.

Заради това Европейската комисия задължи производителите да правят електроуредите по-качествени и да осигуряват резервни части в продължение на 10 години. Новите правила се въвеждат след многобройни жалби от потребители разгневени от това, че уредите им се развалят веднага след като изтече гаранционният срок.

Това принуждава хората да купуват нови през 2-3 години. Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.

Половината от жалбите до контролните органи през последната година са свързани именно с отказано право на рекламация. В някои от случаите дори за търговците е по-евтино да предложат нов уред вместо ремонт, особено при по-евтината техника. За да се удължи животът на уредите, Брюксел ще задължи производителите да осигуряват части до 10 години след пускането им в употреба.

ремонт на хладилник

Производителите ще са длъжни да осигуряват резервни части например в продължение на минимум 7 години за хладилниците и 10 г. за перални, сушилни и съдомиялни. Доставката им трябва да е в рамките на 15 работни дни.

- Advertisement -

Според ЕК пакетът от мерки ще спести 167 теравата енергия до 2030 г., което се равнява на годишното потребление на Дания. Това ще доведе и до намаление на въглеродния двуокис с 46 млн. тона, а европейските домакинства ще спестят средно по 150 евро на година.

Уредите, работещи с вода, също ще бъдат по-ефективни – пералните ще спестят 711 млн. кубически метра вода, а съдомиялните – 16 млн. до 2030 г.

За първи път комисията въвежда изисквания за ремонт и рециклируемост на уредите, за да допринесе за целите на кръговата икономика. Подобрява се продължителността на живота, повторната им употреба и обработката на отпадъците им.

От бранша на сервизните техници обаче се опасяват, че промените ще доведат и до бум на пишман майстори. Освен това вероятно ще трябва да плащат по-скъпи части, което ще оскъпи ремонтите, но засега ще задържат цената им за тяхна сметка.

Техниците се съмняват и в екоефекта, който се очаква да имат новите правила. В момента законът задължава производителите да дават минимум 2 години гаранция за всеки електроуред на пазара, но в някои от случаите търговците сами удължават този срок.

В рамките на двете години законът ни дава право на рекламация и на безплатен ремонт. Ако след три ремонта дефектът не е отстранен, потребителите имат право да получат парите си обратно или да заменят повредената техника с чисто нова.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече