Нормално ли е 1 милион да струва апартамент на пъпа на София? Цените на имотите конкурират именията в Париж и Виена!

0

- Advertisement -

Цените на имотите в София и зелената периферия на столицата удариха нови рекорди. Къщите и големите апартаменти по над 150 квадрата достигнаха космически цифри, така че само най-заможните могат да си ги позволят, споделиха имотни брокери пред „Уикенд”.

Цените на квадратен метър за жилище в центъра на София и престижните райони стигнаха немислимите 7500 eвpo на квадратен метър. На такива цени се предлагат апартаментите на софийската улица „Московска”, „Иван Асен” в района на „Орлов мост”, „Патриарх  Евтимий”, както и в идеалния център. Така цената на жилище от 100-ина квадрата вече струва към 750 000 евро. Двустаен на „Попа” пък върви за около 300 000 евро. Подобни цени са високи не само за столицата, но и за европейски топ столици, категорични са брокерите.

недвижими имоти софия

Според тях причината за движението нагоре на имотния пазар са от една страна ниските лихви по кредитите, което ги прави достъпни, а от друга – повишението на доходите, а оттам и засиленото търсене. Всяка година ръстът на цените върви нагоре с 10%.

Високи, но малко по-прилични от тези на пъпа на София са цените на квадрат около НДК, кварталите „Иван Вазов” и „Лозенец”. Имотите в тези части на София не достигат чак такива суми, но не падат под 3000 евро на квадратен метър.

Със стотици евро на квадрат са скочили и цените на имотите в райони, в които минава метрото. Така в „Младост” 2 цените дори на панелка достигнаха 1700 евро. Така за 60-ина квадрата в тези райони се налага да платите 95 000 евро за жилище. Приблизително толкова голям апартамент – 53 кв. м в „Подуяне” се предлага за 124 000 евро в близост до мол „Сердика”. Абсурдът идва от това, че вече и в съвсем обикновените и неугледни райони на столицата да купиш апартамент за под 1000 евро метъра е почти невъзможно.

Единствено сключването на договор на „зелено” може да ви спести пари – около 800 евро на квадрат струват апартаментите в „Надежда”, „Обеля”, „Люлин”.

Напоследък и тези райони, считани за най-неугледни и със остаряло строителство търпят промяна в цената нагоре. Причината е само и единствено близкия достъп до метрото, което е едно от основните изисквания при избора на квартал при повечето купувачи, особено при идващите от провинцията”, категорични са специалистите по недвижими имоти.

- Advertisement -

Успоредно с цените на апартаментите, още повече поскъпнаха къщите, търсени от по-големи фамилии и обикновено от хора с повече от едно дете, или пък от добре платени хора на средна възраст.

Подобен разкош обаче става все по-недостъпен дори за средно заможните столичани.  В елитните зелени подстъпи на Витоша като „Бояна” и „Драгалевци” имотите остават твърдо с най-високи цени.

Къща с приличен двор откъм 300-500 кв. метра и качествено и естетично построена сграда цените върви между 750 000 и 1 милион евро. Предлаганите имоти са наистина впечатляващи, а постройките – модерни и красиви. Цената обаче може да конкурира имение в предградията на Париж, Виена и Барселона.

Ако все пак твърдо сте си навили да купите къща на по-ниска цена, такива се намират на малко по-поносима цена в „Горна Баня”, „Банкя”, „Кладница”.

Там цифрата за къща с двор може да падне наполовина. Ако откриете място със стара постройка, която най-вероятно ще трябва да се събори, а дворът е 300-400 кв. м., с отстъпката може да платите и само 200-250 000 евро.

Трябва обаче да си заделите още поне 250 000 лева за издигане на нова постройка. Така или иначе средната цена на скромна къща с двор извън „Бояна” и „Драгалевци” може да се намери за около 300 000 евро.

Ако нямате претенции за големи стаи и сте готови да живеете в къща с „кутийки” без просторен хол, трябва да търсите дворно място с по-отдавна строена къща, защото навремето имаше ограничения в застроената площ. Така къща около 120 квадрата, на 2 етажа може да  купите за под 200 000 евро, но пък в подобна сграда заради миниатюрните стаи се губи основния замисъл на живота в къща – простор и комфорт.

„Хората, които търсят големи жилища, са склонни да си купят къща, която ще им излезе горе долу колкото един голям апартамент в центъра на София. Поддръжката на такъв имот обаче не е за всеки”, обясняват брокерите. И съветват да не се купуват къщи старо строителство, ако не са огледани от технически специалист, който да обясни дали постройката става за живеене, или е с лоша конструкция, което налага събарянето й.

Това е и най-големият риск – да купиш къща с направен козметичен ремонт за няколкостотин хиляди и  в крайна сметка да се окаже, че няма как да я обитаваш, предават от Уикенд.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече