Няма ли усещане? Нахалникът Панайот Рейзи пак напира да е кмет на Созопол

0

- Advertisement -

Панайот Рейзи, след като бетонира Созопол през дългите си години като кмет, явно е решил да зазида и себе си във властта. Съдът го изгони от кметския кабинет заради отклонени 2 млн. лева, Бойко Борисов лично му показа вратата на ГЕРБ, но той с цялото си нахалство отново е кандидат да управлява морския град. Този път се е писал човек на СДС и дори е направил крачка назад – бори се не за кмет, а само за съветник в общината.

Добре че все пак е останала и една свободна партия – в случай СДС, понеже през годините Рейзи е преминал през „Гергьовден”, партията на Софиянски ССД, бил е при социалдемократите и т.н.

Сега се е наместил при сините и тръгва на избори с 15 души кандидат-общинари, вместо със 17, колкото допуска законът, но толкова е успял да навие да тръгнат след него, толкова е записал.

Прегледът на листата показва две групи – едните са били дълги години негови подчинени и явно не са могли да му откажат. Другите пък имат бизнес интереси и също са задължени на Рейзи. Третата група са хора, които имат по някое и друго тъмно петънце в биографиите си.

панайот рейзи

Веднага след себе си, Рейзи е записал Стойо Недин. Той е шеф на местното СДС още от 2001 г., а листата е все пак на сините.  В групата на дългогодишните общински служители е Стоян Маринов, записан на 4-о място. След като общината в Созопол получава правото да се разпорежда с пристанището на Черноморец, той става негов шеф. Започват да се изливат огромни пари в съоръжението, но то е така неграмотно заустено, че постепенно се превръща в блато и е на път да ликвидира плажа на курорта.

В листата на Рейзи на пето място е поставена и друга общинска чиновничка – несменяемата шефка на просветата Вяра Милчева. Под нейно ръководство са изпълнявани европроекти, след които кметството редовно връща по 15-20 хиляди лева поради грешки и пропуски. Последно под ръководството на госпожата предучилищните групи са изнесени от детските градини и с тях се разпореждат училищата.

Така се запазват няколко учителски места, но родителите негодуват, понеже забавачките са само полудневни. Освен това детските градини в Созопол са уж безплатни, но от родителите непрекъснато се събират пари за щяло и нещяло, а местната просвета си затваря очите.

Седмият в листата – Цветелин Георгиев – също е фигура от квотата на дългогодишните подчинени на Рейзи. Той е шофьорът, който разнася храната на домашния патронаж. Благодарение на дебелите си връзки в кметството, от години е наемател на едни от най-атрактивните места в градската градина на Созопол. През лятото ги преотдава под наем на 3-4 пъти по-високи цени. Всички надуваеми замъци, пързалки, въртележки, сергии за царевица, захарен памук и т.н, които се разполагат на пъпа на Созопол през летния сезон, плащат наеми на този господин.

Как при това положение да не се нареди в листата на своя благодетел?!

- Advertisement -

Задължен на Рейзи е и бизнесменът Станислав Губеров, записан трети в листата. Преди години той събаря крепостна стена в стария град, за да разшири кръчмата си с тераса. Иначе за самата стена държавата налива милиони. Под терасата на Губеров пък се намира паметникът на Хан Крум, от години любимо място за раздумки на рибарите и пенсионерите от далечното плаване. Сега това емблематично място е недостъпно, понеже е превзето от грозните маси и сергии на бизнесмена.

На доста крайното 12-то място е бизнесменът Друми Друмев. В съдружие с Рейзи той вдига няколко сгради в града. Тесните им лични и финансови отношения са известни в цял Созопол, но явно няма голяма мерак за общинар, след като е чак в опашката на листата.

На шесто място Рейзи е поставил Илиян Стефанов, учител по борба в спортното училище в Бургас. Преди година обаче го хващат, че е откраднал дистроник от лимузина в Слънчев бряг. Дори се оказва, че познава отлично собственикът на скъпото устройство. Когато е спипан от полицията, първо лъже, че като карал на заден, без да иска ударил лимузина и от нея паднало дистроника. Прибрал го, за да не се затрие. Ченгетата обаче вадят записи от камерите наблизо и Стефанов признава кражбата. Въпреки този гаф, треньорът е от години общински съветник в Созопол.

Цветан Иванов, поставен на осмо място, има брат Тихомир, за когото казват, че върти на пръста си търговията с наркотици. Разбира се, двамата братя не могат да се поставят под общ знаменател, още повече, че Иванов е общински служител и явно е трудно да откаже на несменяемия Рейзи.  

На девето място в листата е Здравко Петров-Бургазата – господинът е с авторитет на острие и силов играч още от времето на мутренската Първа частна милиция. В онези години държи хлебозавода и за мнозина и до днес си остава страшилище и свързан със силови групировки.

В цялата тази компания събрана по интереси има и едно любопитно изключение. На 10-о място е цъфнал председателят на общинския съвет на ДПС в Созопол Мюмюн Халилов. Местните се чудят какво прави той в този списък, при положение, че ДПС на тези избори не издига свои кандидати нито за кметове, нито за съветници в общината. С едно изключение – само в село Крушевец имат млад човек, кандидат за кмет. Според източниците ни явно това е лично решение на господина, който обаче имал свои хора в няколко изборни комисии в общината и така можел да удари рамо за каузата на Рейзи.

За първи път, допълват източниците ни, господин Панайот тръгва към избори с непълна листа – само с 15 вместо със 17 души. Трудно се намират мераклии да сложат името си редом със скандалния бивш кмет, превърнал Созопол в частен град.

Ако пък се тегли чертата при неговото управлението до 2018 г. Созопол е натрупал кредити за 23,6 млн. лева. На доставчици дължи над 1 385 млн. лева. Градът при управлението на Рейзи не е станал нито по-хубав, нито по-привлекателен за туристи, но затова пък улиците му са презастроени с бетонни чудовища и смайващи архитектурни недомислия.

През 2016 г., например, е теглен заем за изграждане на редица обекти.

За автогара са били планирани 3,5 млн. лева. Такова съоръжение в Созопол няма и досега. Трябвало е да се направи и нова поликлиника, също за 3,5 млн. лева. И тя не е построена. За ремонт на улици са били предвидени 2,5 млн .лева. Такъв ремонт не се е случил.
Интересно, къде ли са отишли всичките тези милиони, предават от Уикенд.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече