Скандалният адвокат Стоян Рътков – заподозрян за убийството Станка Марангозова

0

- Advertisement -

Софийският адвокат Стоян Рътков е сред заподозрените за убийството на 46-годишната бизнес дама Станка Марангозова. Аферистката бе разстреляна от наемен убиец миналия четвъртък вечерта в автомобила си пред паркинг на жилищен блок в софийския квартал „Младост 1”. Наемният убиец пусна 3 куршума в главата на Станка Марангозова, а  за да няма съмнение, че жертвата е разстреляна  за отмъщение, килърът  захвърли изкуствена бяла роза върху трупа на убитата измамница. Криминалистите са установили, че убиецът е избягал с мотор и навярно е имал съучастник, пише „Уикенд“.

Основна версия по която работят разследващите е, че именно столичният адвокат Стоян Рътков е поръчител на убийството. Според оперативни данни, постъпили в службите  за сигурност, Рътков е искал от Марангозова 1 млн. лева, като това е била комисионната му  заради финансова афера, развила се с нейно и негово участие преди десет години. По това време адвокатът е  защитавал интересите на Станка като юридически съветник във финансовата й пирамида. Впоследствие отношенията им се влошили, като Рътков я  заплашил, че ще я „довърши”, ако не му се платят парите.

Самият Стоян Рътков също има скандална биография и е  забъркан в множество измами, дори и  заплахи  за убийства. „Уикенд” пише, че Софийска градска прокуратура е предявила иск срещу адвокатско дружество  „Манчев и Рътков“ поради факта, че единия от съдружниците – Стоян Рътков, е отписан като адвокат, поради което не може да бъде съдружник. Отписването, което на практика представлява отнемане на адвокатски права, се е случило преди повече от две години. Делото е насрочено  за 27 ноември тази година в Софийски градски съд.

Рътков е известен и с криминалното си поведение, непрекъснато използващ  заплахи и многократно арестуван в Шесто РУП в София. При един от арестите му с него е  закопчан и баща му Александър Рътков. Стоян Рътков живее в супер луксозния комплекс „Магнолия“ в столичния квартал Бояна. Сред известните му съседи са Сергей Станишев, Димитър Станчев, Росен Дойнов, Ангел Симеонов. Състоянието на обитателите на „Магнолия” се измерва в милиони, пресмятат запознати.

Истинските сериозните проблеми на Стоян Рътков  започват през 2012 г. С ревизионен акт на НАП са установени  задължения в размер на 200 000 лв. След близо две години, многобройните му обжалвания и адвокатски трикове не успяват и ревизионният акт с много малки промени е потвърден от съда. През 2015 г. по съдебен път е отхвърлено и искането на Рътков, разноските по делата да не бъдат  заплатени от него.  През този период адвокатът не стои със скръстени ръце и не само обжалва. На 8 юни 2014 г. около 11 часа на сутринта Стоян Рътков влиза в сградата на Върховният административен съд и нахълтва в кабинета на съдията Димитър Първанов.  Заплашва го, че ще лисне киселина в лицето му.

Следват и други брутални  заплахи. Висшият съдия Димитър Първанов подава оплакване в МВР, а срещу Рътков  започва поредния съдебен процес.  За  заплахите през 2017 г. адвокатът е осъден на 2 години лишаване от свобода с три години изпитателен срок. В последните месеци преди убийството на Станка Марангозова, аферистката е имала няколко срещи с бившия си адвокат. Близки на  застреляната са дали показания, че тя е била притискана от юриста да му брои 1 милион лева, които му дължала от дълги години.

Освен Стоян Рътков като евентуален поръчител на Станка изплува и името на Иво Масларов. Той е и сред първите разпитани от разследващите случая криминалисти. Масларов е доведен син на Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика в кабинета на Сергей Станишев. Според близки до разследването, Иво Масларов е бил разпитван повече от 3 часа  за отношенията си с убитата аферистка в МВР. Пред криминалистите бизнесменът обяснил, че Марангозова периодично пускала сигнали срещу него в прокуратурата, тъй като имала да му връща сериозна сума пари. Той обаче преустановил отношения с нея още преди 5 години и оттогава нито я виждал, нито я чувал.  За последно Марангозова е подала сигнал до полицията, че е  заплашвана от сина на бившия министър Емилия Масларова преди по-малко от 3 месеца – в началото на месец август.

Приживе аферистката твърдеше, че Иво Масларов й дал 150 000 евро през 2009 г.,  за да ги управлява. Впоследствие през негова баннкова сметка минали над 2 милиона лева. Масларов я принудил да му прехвърли и два автомобила и  зачислил към Марангозова силовака Радослав Иванов. Накрая й  отнел апартамент  за над 400 000 лева в центъра на София.

Синът на Емилия Масларова естествено е отрича обвиненията. Той твърди, че няма никакви в взаимоотношения със Станка Марангозова и че още преди години продал взиманията си на колекторската фирма „Маршал груп”. Криминалистите обаче се съмняват, че въпросната фирма  за събиране на вземания е част от бизнес орбитата около сина на Емилия Масларова.

Ликвидираната Станка Марангозова имаше скандална репутация приживе. Тя бе арестувана от ДАНС през 2011 г.  за крупни финансови измами и пране на пари. Представяйки се  за брокер, тя успяла да прибере над 65 млн. лева от  заможни свои познати, които й поверили да върти парите им. Марангозова, която е дъщеря на покойния бургаски депутат от БСП Кънчо Марангозов, пренасочвала милионите към офшорни сметки и впоследствие авоарите на клиентите й изчезвали. Делото  за финансовите афери на убитата миналата седмица аферистка все още не е приключило, но разследващите са установили, че няма никаква следа от милионите. Предположенията са, че Станка Марангозова не е движила сама финансовата пирамида, а е била подставено лице. Разследва се и версия, че е разстреляна от  заможните си покровители.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече