Калин Терзийски: „Под игото“ е ценен с езика си, не заменяйте думите

0

- Advertisement -

„Преведените“ архаични думи в романа на Иван Вазов „Под игото“ разбуниха обществото. 6000 архаични изрази и думи бяха подменени с по-съвременни такива, а обяснението е, че така творбата на Вазов става по-достъпна за шестокласниците.

Според писателя Калин Терзийски обаче не всички „преведени“ думи са непознати за децата.

„Има начин наистина специфичните думи да се изведат под линия и да бъдат обяснени“, каза Терзийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Въпросът е дали едно произведение като „Под игото“ може да е толкова ценно с нещо друго, освен с езика си?! Именно думите, езикът на този роман, го прави толкова важен за нас“, смята Калин Терзийски.

Вазов е създател на много неологизми, той е почти наравно с Иван Богоров в това словотворчество, отбеляза писателят.

„Богатството на неговия роман е именно в този богат език. Нека децата да учат тези думи с малко повече усилия“, отбеляза Терзийски.

Писателят смята, че нуждата от опростяване на културата е ефект на типичния консумеризъм. Според него културата е обратна на клиентелизма.

„Хубавото в цялата работа е, че има една особено фина и сериозна реактивност към такива проблеми в обществото. Ако нямаше такава реакция, определено щеше да е много зле. Този роман е една езикова истина. Да я подменяме както решим и да няма реакция в обществото, това е лошо“, каза Калин Терзийски.

И допълни, че в диалектиката между тези, които са против и тези, които са „за“, може да се роди нещо полезно.

- Advertisement -

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/11/27/kalin-terziiski-pod-igoto-e-cenen-s-ezika-si.430983

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече