Депутатът от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов: Гледайте си децата, хора,никой няма да ви ги взима!

0

- Advertisement -

Евгени Будинов е роден на 20 юни 1981 г. в София. Депутат от ГЕРБ, зам.-председател на медийната комисия и член на комисията за българите в чужбина. По професия е актьор, но се занимава и с режисура. Баща на едно дете. И като такъв разказа пред „България Днес“ какво всъщност цели законът за социалните услуги, имат ли причина родителите да се страхуват, че ще им отнемат децата и какъв е самият той извън парламентарната трибуна.

– Г-н Будинов, законът за социалните услуги бе отложен след натиск от коалиционните ви партньори, църквата и родители. Основната им теза е, че той позволява безконтролно отнемане на деца. Защо го отлагате и подлагате на дебати, след като това не е вярно?

– В закона за социалните услуги никъде не е заложено, че някой ще взима децата на хората. Това дори няма как да стане! Хората са подложени на грозна пропаганда, на дезинформация. Текстовете не касаят отнемане на деца или отношенията в семействата, те са направени за бедстващи, бездомни хора, за хора в неравностойно положение, като целта е да им се помага по-лесно. От всички социални услуги 85% са в ръцете на общините. Само 15% се дават на НПО-тата, които имат човешки ресурс, готовност да помагат на тези хора. Тези 15% имат инструмент за това, както и да получават европейски средства.

– Общините също имат това право.

– Да, но НПО-тата имат повече контакти, утъпкали са тези пътеки. Те няма да взимат пари от данъкоплатеца, напротив. Те ще помогнат още средства да влязат за тези услуги в бюджета на България. Това се прави, за да се улесни администрацията. Ще дам пример – идва у нас френски турист в инвалидна количка. Придружава го човек от НПО, който се грижи за него. Това позволява този закон, той да ползва личния си асистент по време на почивката си в България. Това го има в цяла Европа.

Но! Изведнъж тук се появи една политическа злоупотреба. Прави се пропаганда върху чувствителна тема, а каква по-чувствителна от семейството и децата? Аз също съм родител и съм чувствителен на тази тема, бях също притеснен. Но след като прочетох и се посъветвах с юристи, разбрах, че това е под вола теле – в тези текстове въобще не е заложено отнемане на деца.

Като депутат сте се притеснили от текстове на ваши колеги?!

– Бях притеснен, защото майки, мои познати, ме питаха – ама вярно ли е това, моля те, провери. Още повече че и на мен ми връчиха на улицата една листовка с такива тези – ще ви вземат децата! И в момента, в който попитах човека, който ми я подаде, в кой член от закона това го пише, кой финансира тези листовки, той избяга! Аз прочетох внимателно закона и видях, че написаното в листовката е пълна манипулация. Доколкото разбрахме, в сдружението РОД има интереси на хора от евангелски църкви, чужди намеси. И става така, че някои правят бизнес от невежеството на хората.

– Невежество проявяват очевидно и „Обединени патриоти“, които поискаха отлагане на текстовете.

– Не, не мога да кажа това. Говоря за хората, които не са запознати с фактите, но излизат да протестират, защото се страхуват. Затова смятам, че законът бе добре да се отложи, за да може всички да се убедят, да чуят, че никой няма да им вземе децата! Още по-малко да ги изнася за Норвегия, това са някакви безумни и фалшиви новини. Това с Норвегия направо стана сюрреалистично! Повтарям – никой няма да взима децата на хората. Чух страшни глупости – че ще се влиза по къщите на хората с полиция, ще им проверяват какво има в хладилниците… Това няма как да се случи! Аз попитах в социалните мрежи – познавате ли някой, на когото са отнети децата? Отговорът беше, че никой не познава такива хора, но се „носи слух“. Затова се радвам, че започва дебат, защото искам всяка майка, всеки баща да се информират, че няма как и кой да им вземе децата. Апелирам към хората да видят фактите, да видят кой стои зад тези провокации и какъв е неговият интерес. По всичко личи, че някой се заиграва със страховете на хората с най-чувствителната тема, за да превърне всичко това в политически проект. Гледайте си децата, хора, обичайте ги, никой няма да ги докосне!

– Добре, но защо все пак не успяхте да убедите в това дори собствения си коалиционен партньор?

- Advertisement -

– Аз разчитам, че новият министър на социалната политика ще успее да обясни. Очевидно е време тази тема да се дискутира максимално, за да се успокои и обществото. Вярвам, че това ще се случи и родителите ще бъдат успокоени. Виждаме, че дори хора, които са били част от това сдружение против закона, вече са изключени от него, тъй като явно не са искали да бъдат използвани в тази манипулация, която, по всичко личи, се изражда в политически проект. А манипулация с децата на хората е грозна и отвратителна!

– Добре, а какво прави актьорът Евгени Будинов, не депутатът?

– Сега с нетърпение очаквам новия сезон на „Откраднат живот“, където играя ролята на доктор Петмезов, когото много харесвам. В началото ми беше трудно, защото този сериал е като фабрика – днес се пишат нещата, след два дни се снимат. Работим много добре и наистина се радвам, че съм част от този сериал. Преди това бях Кирчо от „Етажна собственост“, а сега героят ми е лекар и е съвсем различен. Скоро очаквам да излезе един филм за Атанас Буров, там играя шофьора на Буров. Имам доста театрални представления, най-новото е „Направо от асансьора“, там играем с Елен Колева, Стефания Колева, Кирил Ефремов. „Изневери в повече“ също, играем го вече около 200 пъти, в „Хъшове“…

А кога си почивате при това положение?

– Всяка свободна минута гледам да е за сина ми и семейството. Давам си сметка, че нищо не може да замени вниманието и общуването с детето в такава възраст. Ето, вчера бях много изморен, но до десет и половина вечерта играхме с него футбол в хола с една дунапренена топка. И въпреки това счупихме една чаша, съпругата ми се развика и като наказани си легнахме с детето… Нямам време да се виждам с приятели. Сега даже и като режисьор работя, имам честта да работя по пиесата „Последната нощ на Сократ“ с двама от най-големите български актьори Валентин Танев и Филип Аврамов. Ще стане много хубаво, забавно представление в Шуменския театър. Освен че е забавна, постановката представя именно темите, за които говорихме досега – как се манипулират хората. Мисля, че това е посланието на пиесата – хората да не приемат нещата за даденост, а да видят откъде идва информацията и кой стои зад нея.

– Може ли да кажете кога ваш колега в парламента играе роля и кога театралничи от трибуната?

– Всички играем роли, сега аз съм в ролята на депутат, довечера ще съм в ролята на баща. Постоянно играем много роли. Но професионалният артист е много сложно нещо. Затова и ще им го кажа и от трибуната, че е много обидно, лично на мен, когато лошата политика е сравнявана с цирк и театър. Не, циркът и театърът са нещо много хубаво и не бива да се сравняват с лошата политика. Ако си малко по-интелигентен, ще видиш кой лъже, кой казва истината. Всеки може да говори, важни са личният пример и делата. Затова и харесвам премиера Бойко Борисов, защото, освен че може да говори, каквото каже, го прави с личен пример.

Как ще прекарате празниците?

– Ще съм със семейството. Понякога след обиколки, репетиции и представления просто искам да съм скучен и да си седя вкъщи и да си мълча. Ама тогава идва жена ми, която цял ден не е говорила, и започваме разни обсъждания.

Играли ли сте някога Дядо Коледа?

– Май съм доста млад и ще ме хванат веднага, дори да си сложа брада! Но сега ме подсещате, че мога да помоля перфектния Дядо Коледа, колегата ми Иван Петрушинов, да дойде и да остави подаръците за сина ми.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече