Адът „кучешки развъдник”: Между 100 и 200 песове от различни породи се отглеждат в едно помещение, държат ги вързани на вериги или затворени в клетки

0

- Advertisement -

Приблизително по около 10 000 лева седмично изкарват собствениците на развъдници от продажбата на уж „породисти” животни, твърди представител на доброволческа зоо организация пред „Уикенд”.

По негови думи, в повечето ферми за кучета се отглеждали над 30 различни породи, въпреки изричното законово ограничение, което свеждало бройката до максимум две. Така сладките кучешки муцунки се превръщат в машина за пари, която в зависимост от породата може да донесе на своя експлоататор суми в порядъка на от 300 до 800 лева.

Подобно на концентрационен лагер, на кучетата в такива развъдници така и не им се давали имена, а само номера. По този начин, използвани за разплод и търговия, животните се отглеждат в брутални условия, вързани на 50-сантиметрови вериги или натикани в ръждясали заешки клетки с размери малко по-големи от тях самите.


По думите на един от членовете в зоо организацията във Варна, кучетата в такива животински борси се хранели от работниците предимно с мухлясал хляб, царевица, трици или вътрешности. Ако някое по-дребно животно се опитало да избяга, големите моментално го разкъсвали или се опитвали да го изядат. „Озверели от глад кучета в един развъдник се бяха опитали да изядат крака на една малтийска болонка. Бяха я яли свирепо, а тя е била жива…”, разказва възмутено представителят на зоо организацията. До полагането на ветеринарни грижи собствениците прибягвали изключително рядко – първо от „финансови съображение”, тъй като медицинската грижа излизала солено, и второ – заради страх от законови санкции в случай, че се разчуе за незаконния им бизнес

- Advertisement -


„Ако някое от кучетата не може да роди, се рита с все сила в корема”, рисува кошмарните сцени в един от приютите нашият източник. Мъжкарите също не оставали пощадени от дерибеите и били принуждавани с побой и ритници да оплождат женските.
„Схемата за развъждане при по-дребните породи е такава: пускат един мъжки през приблизително 30 клетки, а ако не върши работа, го бият или му пускат ток”, обяснява младият мъж. Ако пък престанели да се размножават, кучетата били убивани или изхвърляни и замествани от нови. Така се оказва, че заради бруталните условия в които са отглеждани, макар и „породисти”, голяма част от песовете са заразени с най-различни болести и инфекции. Това обаче не се оказвало никаква пречка пред успешното им пласиране, тъй като собствениците на подобни развъдници разчитали на реализирането на успешни продажби чрез онайн сайтове и социани мрежи, където често пускали обяви с крадени снимки.


„На три пъти съм засичала снимки на Кери – едно от моите самоедчета в обяви на различни хора. За жалост обаче, няма какво да се направи”, оплаква се пред „Уикенд” Наталия, бивша собственичка на развъдник за самоеди. Освен с крадени снимки, търговците мамели покупателите и с фалшиви документи на кучетата, а това се случвало с любезното съдействие на подкупни ветеринарни лекари.


„Тези хора плащат на общинари и ветеринари. Имат достатъчно пари, за да си го позволят. Затова и много от кученцата се изнасят извън страната, докато са все още бебета, което е незаконно”, разказва нашият източник.
„Пускали сме хиляди сигнали, но не се случва нищо. До момента единственият позитивен резултат беше глоба от 300 лева по решение на Административния съд, наложена на Валери Лефтерски, който е може би един от най-жестоките кучешки експлоататори в страната”, издава мъжът. По негови думи смешната глоба, наложена на Лефтерски, не оказала никакво влияние върху кучешкия му бизнес, а напротив – той дори процъфтявал и в момента господинът държал хотел за кучета във Варна, от който редица клиенти вече пропищели.
„По едно време имаше и зоо транспорт и тогава не бяха един и два случаите, в които беше откраднал породисти кучета, за да ги използва за разплот”, твърди зоо защитникът. Развъдниците му също функционирали успешно без оглед на каквато и да е било промяна, а работниците в тях безчинствали с животните необезпокоявано.
„Той наема хора от ромски произход или такива без дом, като им позволява да спят в сградите, в които се помещават животните. И това ги удволетворява – иначе никой нормален не би издържал на подобни зрелища?”, категоричен е студентът.


Така, вързани на ръждясали, дебели синджири, гладни и малтретирани, онези от кучетата, които не успеят да бъдат продадени или умират агонизиращи, или продължават да възпроизвеждат нова партита жива стока. „Притежателите на подобни развъдници разчитат, че докато са все още малки кучетата няма да си проличи, че са смесени породи”, разказва момчето. Така новите собственици често оставали изненадани от това, че въпреки изрядните на пръв поглед документи за родословие, кучето им не изглежда съвсем породисто. Освен това заради бруталните условия в които са отглеждани, често пъти животинките се оказвали изключително агресивни или прекалено страхливи.


„Хората ги купуват заради по-ниските цени, именно и на това разчитат подобни търговци. Но за жалост, след това като видят, че нещо с кучетата не е наред, бързо се отказват и ги зарязват. Малко са онези, които продължават да си ги гледат”, коментира варненецът. „Да не говорим, че много често, макар да изглежда здраво, кученцето има сериозни проблеми – най-вече, защото неправилното размножаване води до различни генетични мутации. Освен това, почти всяка една порода си има вроден генетичен проблем, а на тези животинки никой не им прави изследвания. Да не говорим пък за това, че имунната им система я няма никаква и ако изобщо оцелят, най-вероятно ще боледуват често”, твърди източникът ни.
По този начин, вземайки кучета от подобни места, макар и несъзнателно, хората се превръщат в част от този ужас и допълнително допринасят за тормоза и изтезанията на животни. Защото търсенето определя предлагането и всяка успешна продажба способства за увеличаването на нелегалната търговия, а на мястото на всяко продадено кученце идва ново. Затова и собствениците на легитимни развъдници съветват хората да избягват да купуват кучета от обяви в Интернет сайтове, тъй като снимките в тях рядко отговарят на действителността. А ако го правят, да настояват обезателно да видят развъдника, от който бъдещият им домашен любимец идва.


„Ако продавачът откаже, значи нещо не е както трябва и работата е съмнителна”, категорична е Наталия Петрова, дългогодишен собственик на развъдник за самоеди в България. „Най-важното е бъдещите купувачи да намерят легитимен развъдник, който издава законни документи. Нека задължително да се поинтересуват от родословието и да не се подлъгват по евтините цени в сайтовете”, съветва Наталия.
От организацията пък са на мнение, че единстненият начин гаврата с животните да спре е чрез промяна в законодателството и налагането на строг контрол върху притежателите на развъдници. „Глобите трябва да бъдат увеличени, а проверките – засилени”, коментира зоо защитникът. 

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече