Тайната падна: Репортер на турски медии извади Ахмед Доган от затвора

0

- Advertisement -

Ахмед Кафеджи завел опърпания Сокол в дома си и го облякъл

Ахмед Кафеджи, мюсюлманин от Родопите, женен за софиянка и кореспондент на турски медии, е човекът, който посреща Ахмед Доган на излизане от затвора и го води в дома си.

Това твърди пред 24rodopi.com писателят Христо Красин, един от създателите на Българската социалдемократическата партия (БСДП )в Кърджалийско през есента на 1989 година и организатор на първия демократичен митинг в Източните Родопи.

Ахмед Доган е вкаран в затвора през 1986 година и е амнистиран след като в края на 1989 година е отменен чл. 233 от Наказателния кодекс.

- Advertisement -

„Към онзи момент бай Ахмед Кафеджи беше официален кореспондент на една истанбулска телевизия и на две турски радиа. Наш, български турчин, женен за столичанка…

Той е човекът, когато се взема решение Ахмед Доган да бъде освободен от затвора, който го посреща на изхода на зандана. Соколът  е бил облечен с вехти, износени дрешки, а трябвало да говори пред много хора…  

Бай Ахмед води Доган в дома си, отваря му гардероба си и му дава възможност да си избере костюм, риза, вратовръзка, обувки“, разказва Красин.

На челната снимка: Ахмед Доган и Йенал Бекир на Национална учредителна конференция на ДПС в София, 26 март 1990 г.

Снимка: Wikiwand

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече