Росен Плевнелиев: Нено Димов не е единственият отговорен за водната криза

0

- Advertisement -

„Нено Димов не е единственият отговорен. Естествено министърът носи своята вина, дотолкова доколкото не е защитил обществения интерес. Трагедията е ясна, хората са без вода, един огромен град и това ще продължи месеци наред. Винаги съм бил против министрите да са удобно извинение за несвършената работа от много други”, заяви президентът в периода от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев в предаването „Неделята на NOVA”.

„Политическите партии назначават хора на различни нива в държавната администрация. Тук държавната и общинската администрация не са си свършили работа. Тръгваме по цялата верига. Има местно ВиК дружество, което е собственост на ВиК асоциация.  Това дружество е предизвикало този сериозен проблем, там вина има със сигурност. Кой определя политиката, кой е получавал всичката тази информация и не е реагирал навреме, за да може да се спре извънредното подаване на вода? От една страна има ВиК, от друга то е собственост на Асоциация. От друга гледна точка пък има поне две министерства, които са там на място. Министерството на икономиката пое някакви функции по ремонтите”, смята още той.

„Всичко сега трябва да се подреди по пътя на проблема. Да се види кой какво не е свършил и да се поеме отговорност, но не само от министъра”, каза още Плевнелиев.

„Изказването на Каракачанов е груба политическа грешка, тогава хората ще останат с впечатлението, че нещата се случват само и единствено по време на избори. А извън избори държавната администрация не работи. Моето обяснение е по-елементарно и по-различно от това, което вицепремиерът е казал. Не само в този случай, но и в много други, виждаме как администрацията, но и много други системи, не могат да действат превантивно, че да предотвратят проблема”, смята той.

Според Плевнелиев системата е сложна и предстои да видим дали това ще доведе до размиване на отговорността.

- Advertisement -

„Мисля, че прокуратурата действа правилно. Проверява навсякъде, влиза в домовете на министрите и на експертите. Проверява всички по веригата. Иска ми се прокуратурата да не действа толкова показно, но да действа ефективно и да има раздадена справедливост”, смята Росен Плевнелиев.

Той заяви, че още през 2009 година е апелирал за административна реформа, която да доведе до това и експертите да носят отговорност.

„Мисля, че няма предпоставки за парламентарна криза в България. Надявам се това да бъде така, най-малкото защото 2020 година е изключително стратегически важна за България. Ако влезем в трайно политическа криза, ще изгубим милиарди. Чисто политически не считам, че Патриотичният фронт ще спечели нещо, ако бутне правителството. В една демократична държава един министър, както и всеки гражданин, е невинен до доказване на противното”, каза още Плевнелиев.

Той сподели, че подкрепя действащия президент Румен Радев относно промяната в Конституцията.

Плевнелиев коментира и позицията на американската страна, че са против строежа на разклонението на „Турски поток“ през територията на България.

„Не би следвало никакво менгеме да се дискутира. България строи с български тръби интерконектори с всички държави. България има амбицията да участва в терминала за втечнен газ в Александруполис. Това са прекрасни новини“, заяви той.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече