Йончева дарява 5-те бона от делото срещу осъдения Борисов

0

- Advertisement -

Журналистката и евродепутат от БСП Елена Йончева, която спечели окончателно делото за клевета, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще  дари  парите.

 Не желая нито стотинка от тези пари за себе си. Цялата сума ще бъде дарена за благотворителност, както бях обещала когато заведох делото. Ще обявя допълнително къде, заяви пред „Минаха години” Йончева.

 Министър-председателят е осъден да плати на Йончева 5000 лв обезщетение за неимуществени вреди които е причинил с публично изявление по време на предизборната кампания през 2017 година.

„Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“ и „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава„, каза Борисов.

- Advertisement -

Тези му думи доведоха до завеждане на гражданско дело срещу него, което Йончева спечели на три инстанции.

Решението на Софийски градски съд вече е в сила, тъй като на 6 януари Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил като недопустима касационната жалба на Борисов и ГЕРБ. Окончателното произнасяне на състав на ВКС с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не подлежи на обжалване или протест.

През 2018 г. на първа инстанция Софийският районен съд реши, че министър-председателят Бойко Борисов и партия ГЕРБ трябва солидарно да изплатят на Йончева 5000 лв. заради неверни и клеветнически твърдения по неѝн адрес. Първоначалният иск на Йончева бе за 20 000 лв., но този размер бе отхвърлен и от Софийския райониен съд и от втората инстанция – Софийския градски съд.

И Йончева, и Борисов обжалваха решението пред ВКС. Тричленният му състав отхвърля възраженията и на премиера, и на Йончева, която смята, че отговорност трябва да носи и политическа партия ГЕРБ. Според ВКС „отхвърлянето на иска срещу политическата партия като ответник по чл.х49 ЗЗД в случая се отклонява от здравия разум“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече