Скандал в Debat.bg: Военен завод стана сметище (ГАЛЕРИЯ)

0

- Advertisement -

В подземния етаж на „Гаврил Генов” намериха 90 сандъка с отровни вещества – цианиди и червен живак

„Демокрация” в действие може да се види във Враца – бившият военен завод „Гаврил Генов“ е превърнат в сметище. Множество строителни и битови отпадъци са осеяли района на фабриката, давала препитание на хиляди в миналото, предаде кореспондентът на Debat.bg.

Не е ясно Регионалната инспекция по околната среда и водите дали е предприела мерки за почистването им и дали въобще ще предприеме, уточни репортерът ни.

В близост до склада с опасните химикали се намира и автоморга, която не е тайна, че работи нелегално.

- Advertisement -

Преди време бе установено, че на площадката на завода се разкомплектоват и продават на части излезли от употреба превозни средства, без съответните разрешителни и други необходими документи за този вид дейност, изискващи се по Закона за управление на отпадъците.

Само преди ден полиция отцепи района около бившия военен завод по сигнал за наличие на опасни вещества. Той е подаден от експерта в РИОСВ Георги Караиванов, съобщи местният в. „Конкурент”.

В подземния етаж на завода, който се намира срещу старите гробища във Враца и не работи от години, са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и червен живак. Според експерти това от тях може да бъдат направени и взривни вещества.

„Това са реактиви, които стоят запечатани от най-малко 30 години. Наистина са много опасни. Червеният живак би могъл да бъде използван за много цели и е изключително отровен“, коментират от завода.

По думите на Караиванов, най-притеснителното е, че достъпът до химикалите е бил свободен. Сандъците са от 80-те години на миналия век и са на бивш съветски военен завод. На тях не е написано какво съдържат. Агенти на ДАНС работят по случая, а от МВР отцепиха района и вече го охраняват.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече