Скандал в Debat.bg: Военен завод стана сметище (ГАЛЕРИЯ)

0

- Advertisement -

В подземния етаж на „Гаврил Генов” намериха 90 сандъка с отровни вещества – цианиди и червен живак

„Демокрация” в действие може да се види във Враца – бившият военен завод „Гаврил Генов“ е превърнат в сметище. Множество строителни и битови отпадъци са осеяли района на фабриката, давала препитание на хиляди в миналото, предаде кореспондентът на Debat.bg.

Не е ясно Регионалната инспекция по околната среда и водите дали е предприела мерки за почистването им и дали въобще ще предприеме, уточни репортерът ни.

В близост до склада с опасните химикали се намира и автоморга, която не е тайна, че работи нелегално.

Преди време бе установено, че на площадката на завода се разкомплектоват и продават на части излезли от употреба превозни средства, без съответните разрешителни и други необходими документи за този вид дейност, изискващи се по Закона за управление на отпадъците.

- Advertisement -

Само преди ден полиция отцепи района около бившия военен завод по сигнал за наличие на опасни вещества. Той е подаден от експерта в РИОСВ Георги Караиванов, съобщи местният в. „Конкурент”.

В подземния етаж на завода, който се намира срещу старите гробища във Враца и не работи от години, са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и червен живак. Според експерти това от тях може да бъдат направени и взривни вещества.

„Това са реактиви, които стоят запечатани от най-малко 30 години. Наистина са много опасни. Червеният живак би могъл да бъде използван за много цели и е изключително отровен“, коментират от завода.

По думите на Караиванов, най-притеснителното е, че достъпът до химикалите е бил свободен. Сандъците са от 80-те години на миналия век и са на бивш съветски военен завод. На тях не е написано какво съдържат. Агенти на ДАНС работят по случая, а от МВР отцепиха района и вече го охраняват.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече