Ще екстрадират ли Божков от ОАЕ (Всички възможни схеми)

0

- Advertisement -

Бившият консул на България в Дубай Милен Керемедчиев коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA темата с ареста и евентуалната екстрадиция на обвинения бизнесмен Васил Божков. Според него не е възможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай.

„Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната”, коментира Керемедчиев.

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване в страната.

От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ.

Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет”, обясни бившият консул.

Общата практика е, докато даден човек чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес, той не е под стража. „Това обаче е само предположение въз основа на практиката”, добави Керемедчиев.

Междувременно БНТ съобщи, че Васил Божков може да получи резидентска виза в Обединените арабски емирства.

Телевизията се позовава на свои източници, според които в ОАЕ българският бизнесмен е придобил собственост за повече от 280 000 щатски долара. Божков притежава офиси в Дубай и Абу Даби, от които ръководи хазартния си бизнес в държави от Средния изток. На този етап няма данни за оборота, но наличието на тази инвестиция е основания за резидентски статут.

- Advertisement -

Какво означава това за екстрадирането на Божков и каква е процедурата оттук нататък. От 2006 г. Емирствата са страна по Конвенцията на ООН за борба с корупцията и това е един от документите в Международното право, на които можем да се позовем при искането за екстрадиция. Още повече, Божков е обвиняем за ръководител на Организирана престъпна група, в която дейност съществуват и корупционни престъпления – т.е. даване на подкупи.

Каква е процедурата?

В ОАЕ, пак от 2006 г. има Закон 39, който казва как се осъществяват екстардициите. С държавите, с които няма споразумение прилагането на този закон се съобразява с принципа на реципрочност в международното право. Искането трябва да бъде придружено с копие на личните документи на чужденеца, приложимия закон на искащата страна и копие на разследването за обвиняемия или съдебното решение за осъдения. Всички документи трябва да са преведени на арабски език. Искането се разглежда на две инстанции – първо в компетентния съд – в случая с Божков – наказателния съд на Абу Даби. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд, който се произнася окончателно.

Емирствата не екстрадират свои граждани. Отказва се, ако искането е за престъпление по политически подбуди, при нарушаване на военната повинност, ако целта на искането е преследване или наказание заради раса, религия, националност и политически възгледи. Ако разследването е прекратено, има оправдателна присъда или е излежал наказанието си – тогава също се отказва екстрадиция.

Има и режим на отхвърляне – ако е изтекъл давностния срок за налагане на наказание и ако има опасност чужденецът да бъде изтезаван или в искащата страна се прилагат жестоки наказания.

Законът не предвижда специална закрила за притежателите на резидентски статут,

но има задължение за стратегически инвестиции да се преминава единствено през съдебна процедура. Това е свързано с възможността за алтернативно решение и то е т.н. „проява на добра воля към искащата държава”. Ако то се приложи очакването е, че при искане за екстрадиция от страна на Емирствата към тази държава, ще има същия подход.

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече