Да управляваш ЕС! В последната „парламентарна сесия” на „Евроскола” дискутираха 500 млади граждани на ЕС

0

- Advertisement -

Вече нямам търпение“ – възклицанието е на Виктор, единадесетокласник от Строителната гимназия на София. Около него съученици поклащат утвърдително глава. След минути започва участието на екипа на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ в голямото представяне на ученическите отбори, участници в „Евроскола“.

Велколепната инициатива на Европарламента отново е събрала в Страсбург отличени училища в регионалните състезания на страните от ЕС. Близо 500 ученици на възраст 16 – 18 години от 21 страни членки ще показват знания в дебати на теми от дневния ред на Евросъюза. Те ще заемат местата на европейските депутати в пленарната зала на ЕП. И както подчертава председателят на Европейския парламент Давид Сасоли във видеообръщението си към младежките отбори –

европейската идея не е
абстракция,
а реалност,

в която са и младите хора. Европейската идея е ценност, тя е възможност за творчество, за солидарност. Идването тук на младежи от 27-те страни е и символичен акт. Защото те представят бъдещето на Европа, солидарността между мултикултурни общества.

„Това е и нашата цел – европейската идея да стане начин на поведение. Не е въпрос само учениците да победят в състезание на „Евроскола“ и като отличени, да участват в дебати в залата на Европарламента. Макар че зад това „само“ стои много, много труд – коментира Наталия Миткова, един от учителите, ръководители на отбора на Строителната гимназия. – Ученици от нашата гимназия три пъти са отличени на „Евроскола“ и участват в „пленарни“ заседания в ЕП в Страсбург – през 2008-а, 2014-а и днес.
В духа на европейски граждани възпитаваме учениците си и с участие в много други инициативи. Например по повод честването на 140-годишнината на София наши възпитаници представиха влиянието на австрийската архитектура за облика на столицата ни. Поканихме и посланика на Австрия у нас.“

Инж. Доротея Дончева – директор на професионалната гимназия подчертава, че от изключително значение за работата по представянето на учениците в европроекти – било по програмата „Еразъм+“ или други инициативи, е включването на младите преподаватели на ПГ „Христо Ботев“.

Може би най-осезаем е примерът с инж. Ани Георгиева. Учителката, която с външния си вид не се отличава твърде от учениците в отбора за „Евроскола“. Както се казва, довчера самата тя ученичка в Строителната гимназия, е участвала през 2007 г. в разработка на училищен проект по програмата „Леонардо“. Днес инж. Георгиева вече е преподавател в „своята“ гимназия и подпомага подготовката на поредния випуск за европейските изяви.

- Advertisement -

„Вълнувам се, мисля как ще се представят децата в Страсбург. Заради тях самите искам да успеят. Не бива да останат разочаровани, участието им в дискусиите в парламентарната зала е възлов момент за тях. За първи път в живота си са на такава сцена. И да са със сериозни знания, трябва да са много спокойни и уверени“, споделя младата учителка.

През юни миналата година в състезание по „Евроскола“ между училища от три области в страната

Професионалната гимназия „Христо Ботев“ става един от победителите.

24 нейни ученици влизат в екипа, който ще участва в дебатите със свои връстници от други европейски страни.

Следва яка работа по подготовката за големия ден през февруари в Европарламента в Страсбург. Основни теми, по които работят, са младежката заетост, киберсигурност, екология, миграцията, социалното включване на бежанците… Въпросите и отговорите задължително са на английски и затова се изискват солидни познания по езика. Всеки български младеж трябва свободно да комуникира със стотиците си връстници, когато, разделени на отбори според дискутираната тема, започне обмяната на мнения, изготвянето на докладите и „защитата“ им при задаваните от парламентарната зала въпроси. За тази „парламентарна сесия“ на „Евроскола“ зададените теми са: „Околна среда и възобновяема енергия“, „Сигурност и човешки права“ „Младите хора и зависимости“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“.

Началото на българското представяне поставят Алекс и Рамзина. На фона на видеото (с автор същия този Виктор) единадесетокласничките запознават 500-те ученици, граждани на ЕС, със своята родина и своето училище. Така правят и представителите на останалилите 20 страни.

Малко по-късно работните групи (определени не по национален признак) започват обсъжданията и горещите спорове в изграждането на тези.

И някак не може да не ти мине през главата: как ли се чувстват младите хора от добрата стара Англия, работили и победили в „цедката“ по „Евроскола“, за да заемат местата си заедно със свои връстници в Европейския парламент.Източник: Аз Буки.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече