Ще ограмотяваме ли сексуално децата и някой ще даде ли думата на родителите?

0

- Advertisement -

Отново нацията е разделена.  Този път заради сексуалното образование на децата ни. В спора не са включени родителите. И това е безумно. За сметка на това обаче политиците и разни неправителствени организации ще се избият помежду си. И още по-странно е, че и двата фронта говорят от името родителите.

- Advertisement -


Лекари, психолози, специалисти по темата – тяхното мнение е заглушено за сметка на родителски „организации“, които са готови на всичко за своята петминутна слава.

Случаят от Перник преди няколко дни е поредният, но не и последният. Цялостното усещане е, че няма политика. Държавата, в лицето на Министерството на образованието, няма „топките“ да защити сексуалното образование.
Още по темата
В Англия преминах през ранното сексуално обучение в училище. До какво доведе?
А неправителствени организации, Facebook групи и част от политиците принизиха дебата до джендъризъм с норвежка Баба Яга.

Какви са основните им доводи?

Някой обучава децата да станат хомосексуалисти, а една майка се изцепи: „На 11 се женят, на 12 имат деца.“

Не, на 11 и 12 години стават майки, които нямат грам образование. Не е виновна нито една програма, а по-скоро липсите на такива.

Обучението нанасяло травми на децата!? Досега не съм чул нито един психолог с такава категорична позиция. Напротив, за тийнейджърите е най-страшно, ако в семейството и обществото тази тема е табу или е поднесена по начин, в който образование липсва.

Сексуалното образование е доста широко по обхват, чиято цел е не само да се запознаят учениците с анатомията на човек, но и за репродуктивното здраве, сексуалните отношения, контрацепцията, отговорностите за създаване на поколение.

Посочете специалист, който да препоръчва басните за щъркела? Скандално ли е децата да знаят какво е пенис или вулва? По-добре ли е да влязат в социалните мрежи (всички са там за добро или лошо) и да попаднат на Кобилкина и нейното „йони“?

Сексуалното образование дава информиран избор, младите хора трябва да знаят и за опасностите – нежелана бременост, болести предавани по полов път, злоупотреби и още по-опасни неща като сексуална експлоатация, педофили. Как иначе да разпознаят насилника на улицата, в рейса, в съседната къща?

Един от най-важните въпроси и е кога да започне да се говори по тези теми. Подходящи ли са за 10 или 11-годишни деца? Те готови ли са за тази информация?

Най-важното звено в цялата система на сексуалното образование е семейството. Защото всяко дете е индивидуално в развитието си. След като се дава пример с 12-годишни майки, значи не е късно. Други съзряват по-бавно и не биха могли да „смелят“ информацията. Затова е важно всеки родител сам да прецени кога да се навлезе в детайли. Но е задължително!

Училищните програми и здравните кампании трябва да бъдат в помощ. И тук е ролята на държавата – да ги следи, координира и планира.

А какво се получава на практика у нас?

Функцията на държавата е поета от НПО-та. Директорите на училища трябва сами да преценяват какво да достига до учениците. Често те са в ситуацията, че каквото и решение да вземат – все е грешно. Ако не допуснат определена програма ги заклеймяват като „закостенели“, ако пък кажат „да“ – все ще се появи някой родител, който да застане пред камерите и да пресъздаде някаква сексуална революция, която реално не съществува.

Няма какво да се лъжем – неправителствените организации не успяват да си създадат добро реноме в така необходимия неправителствен сектор. И там е намесена политика и пари, а децата? В цялата тази словесна битка добрите програми и добрите специалисти остават в миманса, а тях ги има!

И на преден план излиза сеира, обидите, назидателния тон, крайните позиции.

С крясъци няма да стане. Трябва да има държавна политика, не пряка демокрация. Сред хората няма да бъде постигнат консенсус. Затова е нужно министерствата, които са отговорни за сексуалното образование да имат ясна визия и да я следват. И да носят отговорност за тези програми, а не да слушаме даден министър как ще уволнява директори при първото недоволство или гневен пост във Facebook.

Иначе влизаме в безкрайна въртележка на безотговорност към самите деца, пише dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече