Само в Narod.bg: Пи*шка с кайма или защо е лесно да си прост?

0

- Advertisement -

Пишка с кайма предлага анонимен неграмотник от капанчето си за закуски в голям български град. И ако за някого малоумието е повод за смях, нека помисли пак.

Поради ред причини като забатачено образование, изместване на приоритетите, сведен до минимум родителски контрол или обикновен мързел, гарниран с КПД на закачалка, модерният българин е илитерат – обидно скаран с елементарните правила на правоговор и правопис.

Глупостта му е очевадна при една разходка до който и да е пазар в земята като една човешка длан, облечена в плюшена ръкавица от „Илиянци”.

Няма как да е иначе, след като дори официалната статистика гласи, че България е първа по неграмотност в ЕС. Според експертите в Европейската комисия 41% от българските ученици са напълно грамотни. През 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по определени критерии са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др.

Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората със затруднения при четене у нас е бил най-високият в ЕС. По официални данни 41% от българчетата до 16 години са неграмотни. Нали се сещате защо във Финландия този процент е 8,1% и какъв намек е за бъдещето, което ни очаква зад ъгъла?

Тези безсловесни тъпунгери с айфони за 2 бона в джоба утре ще се влеят в пазара на труда и горко му на бизнеса, а оттам и на държавата.

- Advertisement -

Защо да се хабиш умствено, като подсъзнателно си открил, че да трупаш знания означава да трупаш печал? Затова нека сме весели в простотията си, майната му на света.

Да си кух е много лесно – нужно е само да курдисаш щайга с чушки на сергията с абсурден надпис, който хем да носи някаква минимална информация, хем да го играе реклама, а за капак и да буди снизходителни усмивки във фейсбук, където да си оригинален е много по-важно от грамотен.

Ето няколко примера, че дъното у нас никога не е окончателно:

Стефан Апостолов, специално за Narod.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече