Приватизират болниците?

0

- Advertisement -

Промените в Закона за лечебните заведения отключват процес на явна приватизация, предупреди зам.-председателят на здравната комисия в НС доцент Георги Йорданов при дебатите по Закона за лечебните заведения.

- Advertisement -

По думите му основният недостатък на гласуване на първо четене документ е, че през него се променя други закони, които практически нямат отношение към здравеопазването.
„Държавните и общинските болници имат задължения, които гравитират между 400 и 600 хиляди лв. Досега нямаше искове към тях от кредитори. Които да запорират обособени части за изплащане на задълженията. С подобни предложения създава възможност средствата, които са получени от продажбата на обособени части, да отидат за изплащане на задълженията на болниците“, поясни доцент Йорданов.

„С промените не се изяснява какъв ще бъде статутът на преструктурираните лечебни заведения. Относно диспансерите в България на път да унищожи нещо, което функционира. С промените диспансерът отпада като вид лечебно заведение и създават нови лечебни заведения- центрове за психично здраве“, подчертават депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер. По думите и става въпрос за социално значими болести, засягащи бедните, уязвими слоеве. Психодиспансерите обслужват хора, 30% от които постъпват там с прокурорско решение. 60% от психично болните, които се лекуват психодиспансерите, са неосигурени, посочи Джафер, цитирана от вестник „Минаха години“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече