Няма такава наглост: Министрите си вдигат заплатите

0

- Advertisement -

От 1 април основната министерска  заплата се вдигна до 5 522 лв. Това например е 2 пъти повече от възнаграждението на кмета на София Йорданка Фандъкова, чиято отговорност и бюджетът, който управлява са много по-големи, отколкото на повечето членове на кабинета.

Нагоре отиват и заплатите и на премиера и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР и шофьори.
Причината  за подобно финансово поощряване е ръстът на средната заплата за страната, която отчете НСИ, както отчита фалшиво скок на БВП с 3,4% при 0,9% реални и си го призна. Според изчисления на инснтитута средният доход на българина за пръв път надмина 1300 лв. към края декември 2019 г. ННад 80% от работещите обаче са под тази „среда“. Напомняме, че само преди седмица от НСИ си признаха за допуснати грешки при изчисляването на БВП и нивата на икономически ръст за м.г. в доклада си пратен до Евростат. В съобщение на своя сайт статистиците посочиха също, че наистина има разминаване в числата за  тримесечната статистика.

Въз основа на посоченият от НСИ среден доход от 1300 лв. всеки депутат също ще взема това възнаграждение, умножено по 3 пъти. Участието в комисия му носи плюс 15% от основната заплата, а най-често депутатите са в 2 комисии. Отделно вземат 2/3 безотчетни върху заплатите.

- Advertisement -

Прослуженото време прибавя по 1% върху основната заплата за всяка една година. Така депутатските ще нараснат до 4248 лв., което гони министерските възнаграждения. С 2/3 и комисионни в добавка член на НС отива на 9 000 лв.

Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж. Така премиерът Бойко Борисов вече ще се разписва минимум срещу 6372 лв. Това е сумата без добавките за прослужено време, които за тази категория наети са по 1,6% за всяка година трудов стаж. И заплатата отива над 10 000 лв.

Най-висока номинална заплата в страната взема президентът – сумата е равна на две депутатски заплати. Според данните на НСИ, Радев вече трябва да се разписва срещу минимум 8456 лв. Към това трябва да се добавят също по 1,6% за всяка прослужена година и така президентската брутна заплата минава 12 хил. лева. Толкова ще има и Цвета Караянчева, но плюс 2/3 безотчетни, пише 19 минути!

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече