Демократ ли? Асен Агов е роднина на Георги Димитров!

0

- Advertisement -

Асен Агов представи своята автобиографична книга, видя debat.

В нея сериозно място е отделено на дядо му, на когото е кръстен. Агов-старши бил авиатор и представител на фирмата „Сименс“ за България и като такъв бил горд собственик на един от малкото домашни телефони през 20-те години на миналия век.

асен агов

- Advertisement -

Неговата съпруга Ваня се грижела за двете им деца – Вела и Дачков, който е баща на Асен Агов-младши. След атентата с църквата „Света Неделя“ съобщенията за безследно изчезнали или убити тегнели над софийското всекидневие.

„Прадядо ми Георги Илиев се тревожел, защото бил дарил скромна къща в София на бедната си първа братовчедка Парашкева, от село Баня. Угрижил се, защото тя била майка на комунистическия водач Георги Димитров“, но жестът му се разминал без последствия“, спомня си Агов-младши.

Неговият дядо обаче е убит заради левите си убеждения. Очевидец на престъплението разказва: „Зад него крачеха двама полицаи. Единият свали карабината от рамото си и стреля два пъти в груб по него. Той падна на земята. Полицаите го доближили. Очевидецът, тогава млад мъж, чул жертвата да моли: „Недейте! Имам малки дечица!“. Полицаят стрелял от упор в него. Мъжът не мръднал повече.“

Вечерта дежурният редактор на в. „Земеделско знаме“ позвънил на Ваня, за да й съощи за убийството на мъжа й. Във вестника излязло съобщение, че бившият началник на Гражданското въздухоплаване о.з. майор Асен Агов, воден под конвой до гарата в Пловдив, за да бъде експедиран в София, бил застрелян от охраняващите го полицаи при опит за бягство. Тялото на дядото изчезнало безследно, пише Минаха години.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече