Обновена: Старицата с коронавирус издъхна, жертвите станаха 3

0

- Advertisement -

84-годишната старица, настанена преди два дни в общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив със съмнения за коронавирус, е починала около 14 часа днес. Това потвърди  д-р Цветан Деведжиев. Така жертвите на пандемията станаха 3.

Повече от 24 часа не й е била взета проба за коронавирус. Според мен причината за смъртта е белодробна емболия, каза Деведжиев. Жената е прекарала белодборен инфаркт. 

Бабата била настанена на 12-и срещу 13-и в пловдивската общинска болница „Св. Мина“ със съмнение за коронавирус, но така и не била изследвана. Това се твърди в отворено писмо, публикувано в профила на д-р Румен Стоилов от същото лечебно заведение. То е адресирано до областния управител, до общината и до кризисния щаб.

Според писмото, подписано от завеждащия кардиологичното отделение д-р Цветан Деведжиев и д-р Румен Стоилов, който е бил нощен дежурен, инфекциозна клиника е отказала да приеме 84-годишната пациентка. Отказано било да я превозят с линейка на Спешна помощ и не получили съдействие от градския епидемиолог.

- Advertisement -


„Остана при нас. При пълната ни неподготвеност. При липса на маски, престилки и калцуни. При липса на респиратори и инструкции за работа в новата обстановка. Нямаме тампони и разтвор за вземане на проба за изследване на коронавирус“, пише в писмото.

„Днес чакаме човек от РЦЗ да вземе проба от болната, която ще пратят за изследване в Стара Загора може би в понеделник. И след още три дни, може би четвъртък, ще знаем дали е положителна и при възможност да е заразила всички в отделението“, пишат Деведжиев и Стоилов.

Те се обръщат към областния управител Дани Каназирева да мине през болницата и да види в какво състояние е. „Дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнение за коронавирус“, изтъкват двамата медици. И се оприличават на „Опълченците на Шипка“ с бели престилки, които вместо с камъни и дърве, с голи ръце се борили с новия вирус.

„Нито д-р Стоилов, нито д-р Деведжиев са информирал общинския щаб за такъв случай. За мен този сигнал е анонимен, фейсбук нищо не значи. Ако съм управител на болницата, ще ги уволня, защото са пренебрегнали институциите“, коментира директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече