Икономисти прогнозират: Рецесията у нас ще е като след война! Коронавирусът от удря туризма, културата и транспорта

0

- Advertisement -

След връхлетялата ни пандемия от коронавирус и извънредното положение, което правителството въведе миналата седмица, повечето икономисти у нас се обединяват около една теза-чакат ни тежки дни, пълни с неизвестни и форсмажорни обстоятелства.

 Петър Ганев от Института за пазарна икономика е на мнение, че в кратки срокове ефектът върху икономиката ще е много дълбок- по-тежък от обичайна финансова криза и по-близо до следвоенна рецесия.

 Шокът за икономиката ще рязък с краткосрочен ефект. Брутният вътрешен продукт, при лош вариант, ще падне с четири -пет процента в сравнение с миналата година, което гарантира рецесия. Това ще рефлектира върху бюджета, каквито са и опасенията на финансовия министър“.

 Според Ганев големият проблем идва не от смъртността, а  от заболеваемостта.

„Хората спират да бъдат активни, седят си предимно вкъщи, не купуват, не ходят по ресторанти, заведения, не пътуват. От една страна, те сами се ограничават от страх от заболяване, от друга правителството е наложило рестриктивни мерки, смята икономистът в свой анализ.

 Пет сектора са заплашени да понесат най-големи удари от рецесията- транспорт, търговия на дребно, хотели ресторанти, работната ръка и културата. Очаква се спад в търсенето на транспортни услуги да достигне до 67%. В културата този процент може да стигне 80%, в търговията и производството 10 на сто.

- Advertisement -

 Важно е да се уточни че това е при по-тежкия вариант.

 При по-мекият вариант проценти са значително по-ниски съответно 17, 2о и 3. И в двата случая обаче ще има огромен проблем с работната ръка- спад в предлагането на труд поради заболеваемост и карантиниране на работници. В критичния сценарии 30% от работниците ще бъдат засегнати. Които ще отсъстват от работа поне три седмици докато в по-мекия – 20 и 25% от работниците ще бъдат засегнати, но отсъствието ще е само няколко дни.

Ако може да си говори за някакъв оптимистичен сценарий, той ще е след рецесията и овладяването на епидемията.

„Шокът от разпространението на коронавируса ще се преодолее много по-бързо в сравнение например с кризата от 2008 година”, твърди Ганев. Икономическите отношения бързо ще се върнат към нормални граници.

Не толкова тревожна е картината според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 Според него 90% от българските фирми са малки и имат много възможности за реакция срещу задаващата се финансова криза. Загубите за големите компании ще са по-сериозни.

„При всички случай на места ще има съкратени хора и намаляване на заплатите“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече