Mитрополит Николай: Светските власти да не затварят насилствено храмовете!

0

- Advertisement -

Пловдивският митрополит Николай призова миряните към повече смирение в личния и обществения живот с повече внимание към децата и семейството.

В открито писмо във връзка с разпространението на коронавируса по света, той подчертава, че семейството в ролята си на домашна църква, е най-висшата ценност, която трябва да намали консуматорството и гонитбата на печалби. Той призова обществените блага да се разпределят справедливо с мисъл за бедните и ощетени членове на обществото, тъй като властта е дадена от Бога, за да служи на доброто и да пази народа от беди.

- Advertisement -

Митрополит Николай е категоричен, че Пловдивска епархия няма да затвори нито един храм по времето на Великия пост и свещениците ще продължат да извършват богослужения, молейки се за всеки мирянин. Църквата не се страхува от даденото изпитание и призовава светските власти да не издават разпореждания за насилствено затваряне на храмовете.

Ето защо, с дадената ми от Бога архийерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят, да присъстват, и никой няма да бъде върнат..

Нека със строг пост и усърдна молитва и със звъна на църковните камбани да измолим милост и спасение за православния български народ и да посрещнем Празника на празниците – Възкресение Христово на 19 април, като един телесно здрав и по-добър народ, заявява още в обръщението си Пловдивският митрополит Николай.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече