СКАНДАЛ! Защо църквата е сляпа за опасността? (Да си безумен, не означава да си вярващ)

0

- Advertisement -

Пандемията от коронавирус доведе до затваряне на църкви, отмяна на богослужения или предаването им по интернет. Така е по света. Българската православна църква обаче загърби здравия разум. Поповете най-безоговорно отказаха да хлопнат вратите на храмовете, за да не секне бизнеса им с вяра, който ги храни от десетилетия.

Само преди няколко дни медиите съобщаваха, че службите на БПЦ за Великден няма да се отменят, защото светите тайнства не можели да пренасят зарази, а са лекарство за телесно и душевно здраве. Такова твърдение изрази по Би Ти Ви Ловчанският митрополит Гавриил. Според него, причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, освен ако вярата на тези хора не е прекалено слаба. Изказването му предизвика гнева не само на атеистите.


Гражданско сдружение излезе с отворено писмо, адресирано до правителството, председателя на Национален оперативен щаб, Светия Синод и Патриарх Неофит. „Свидетели сме на безпрецедентна криза, която засяга всички и поразява най-уязвимите сред обществото ни, отвъд граници и държави. В този момент, когато отговорността е наш морален дълг, спазването на извънредните мерки и препоръките на властите и експертите са задължителни за спасяването на човешки животи.  Като най-важни мерки, специалистите посочват ограничаване и/или преустановяване на всякакви дейности, които предполагат събиране и контактуване на много хора на едно място и спазване на висока лична хигиена.
В момент на солидарност, частни компании спряха или ограничиха до минимум дейността си с пълното съзнание за тежкия икономически товар, който ще поемат; фирми обявиха дарителски кампании за облекла и маски; пренасочва се производство; преминава се на режим работа от вкъщи, а хиляди са в доброволна карантина и самоизолация.


В целия свят религиозни институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса. Само за пример ще посочим как Ватиканът в Рим ограничи богослуженията и затвори църквите. Папата в Рим е като затворник зад дебелите стени на Ватикана. Епископи и митрополити от различни църкви, националности и вероизповедания отменят конференции и служби. Гръцкото правителство взе решение за отмяна на всички богослужения на всички вероизповедания. Църквите там ще са отворени само за лична молитва. Затварят се синагоги. Има, разбира се, негативни примери като християнска секта в Южна Корея, предричаща края на света, която пренебрегна апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата. На този фон, сигналите от страна на Българската православна църква са, меко казано, опасни“, се казва в писмото.

- Advertisement -


Вълна от недоволство заля социалните мрежи: „Целуващите иконите после ще отидат в магазина, ще се качат в асансьора, ще се приберат вкъщи…”. Някои стигнаха и по-далече: „За какво се сещате, когато чуете името БПЦ: за милосърдие, щедрост и безкористност или за Ролекса на някой митрополит?”, „ Да си безумен, не означава да си вярващ”.


Как е по света? Синагогите в САЩ затварят една след друга. Еврейският празник „Пурим“ отпреди няколко дни, който е жизнерадостен като карнавал, бе отбелязан твърде пестеливо или дори отменен. Ограничения имаше и за веселия празник на индусите „Холи“. Централният съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че е съвместимо с исляма местната „джамия да отменя петъчната молитва или други богослужения с цел да защити  здравето на хората“.


Религиите по света съзнателно и целенасочено залагат на чувството за общност и на чувствеността – миряните целуват свещени икони, разпятия, библии и скрижали и всички те пият от един и същи ритуален бокал. Всичко това сега е отменено.
Експертът по справяне в кризисни ситуации Франк Розелиб смята, че църквите действат правилно. Безпрецедентно е решението на Ватикана да обяви, че всички служби за Великден ще преминават в отсъствие на богомолци. Това включва и традиционната благословия на Папата „урби ет орби“. За нея по традиция се събират около 100 000 души на площада пред катедралата „Свети Петър“ в Рим. Сега генералните аудиенции на Папата, както и Ангелските молитви ще бъдат излъчвани на живо по интернет.


Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт
. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски“ ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция. Въпросът с причестяването, тоест с облизването на една лъжичка от всички, обаче остава открит.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече