Българите вярват, че вирусът e създаден изкуствено! 3% губят работата си заради COVID-19!

0

- Advertisement -

Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това личи от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март. Според 66% мерките на властта срещу епидемията са достатъчни, а според 17% са прекалени.

Хората масово одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци и  забраната българите да пътуват в чужбина. Общественото мнение обаче е разделено относно забраната да се пътува от град в град (56% подкрепа срещу 40% неодобрение) и относно въвеждането на вечерен час (59% „за“ срещу 39% „против“).

СНИМКА: „Галъп“

- Advertisement -

Високият процент на одобрение на мерките води и до голям прилив на доверие към управлението. Действията на правителството се одобряват от 74%, по-голямата част са съгласни и с мерките, предприети от МВР, здравното министерство и МОН.

Расте и одобрението към отделни личности. 89% от хората са с положително отношение към шефа на щаба за борба със заразата – ген. Венцислав Мутафчийски, а 73% – към премиера Бойко Борисов. Одобрението за финансовия министър Владислав Горанов е 45%, а за вицепремиера Томислав Дончев – 54%. Забелязва се и ръст в благоразположението към лекарите (91%) и учителите (87%).


СНИМКА: „Галъп“

Повече от 1/5 от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над 1/3 от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. Масово хората взимат мерки против епидемията – всички са започнали да мият ръцете си по-често, 80% ползват дезинфектант, 90% са ограничили личните си гостувания, 5% използват предпазни маски.

Най-много българи са притеснени, че няма да успеят да платят битовите си сметки – 38%, от невъзможност за покриване на кредитите се опасяват 29%, а 20% смятат, че може да загубят работата си. 3% от анкетираните заявяват, че вече за загубили работа.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече