Ето ги лекарствата, вдигнали на крака Кирил Домусчиев (Хлорофиновия фосват е струвал само 2,60 лв. преди година)

0

- Advertisement -

Босът на „Лудогорец”, Нова тв и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, който стана първия български милионер, признал си, че е заразен с коронавирус, вече е напълно излекуван и възстановен.

Домусчиев постъпи за лечение в частната болница „Софиямед” в средата на месец март заедно със съпругата си Кремена, а преди седмица бе изписан от лечебницата, след като резултатите от изследванията му показаха, че е напълно излекуван от COVID-19. Бизнесменът вече призна, че лечението му е продължило 2 седмици, като е

комбинирал лекарство за малария –

хлорохинов фосват, с антибиотика азитромицин, ползван за лечение при бронхит и пневмония. Според думите му, самия той, въпреки огромните си контакти и възможности, е успял да се сдобие изключително трудно с медикамента „хлорохинов фосват”, който е открит преди близо 60 години като лекарство срещу маларията.
Домусчиев направи и ценно дарение на Оперативния щаб за борба с коронавируса – осигури 100 опаковки от по 100 таблетки с препарата, които са достатъчни за излекуването на 300 заразени с Ковид-19. Босът на „Лудогорец” и в момента води преговори с фармацевтични компании от Германия и Австрия за закупуването на още количества хлорохинов фосфат, но мисията му изглежда почти невъзможна заради силно ограничените количества на медикамента и засиления интерес към илача от цял свят.
Индустриалецът отправи апел към фармацевтичните производители на хуманни лекарства в България да „реагират” и да започнат производството на ценния медикамент, тъй като лекарството е на повече от 60 години и формулата му отдавна не е защитена с патент.
Лекари от „София мед” разкриха пред „Уикенд”, че Кирил Домусчиев е преборил болестта с комбинация от

лекарствата „Резохин” и „Долкуин”.

Първият медикамент се произвежда от германския фармацевтичен гигант „Байер”, а втория – от испанската „Лаборатория Рубио”. В Европа има и трета компания, която произвежда хлорохинов фосват – френската „Санофи”, която продава лекарството „Плакенил”. Французите обаче вече обявиха официално, че поне в следващите 5 месеца няма да могат да доставят медикамента в друга държава – всяко произведено лекарство отива за болниците във Франция по разпореждане на президента Макрон.
Проверка на „Уикенд” установи, че само допреди 1 година лекарството, което бори коронавируса – „Резохин” на немския гигант „Байер”, се е продавало и в България. При това на смехотворно ниска цена – 2,64 лева за 100 таблетки от по 250 мг. От лятото на 2019 г. обаче немското лекарство е спряно за продажба в България заради ниската си цена и високите държавни такси. По същата причина у нас никога не е било продавано и даже регистрирано лекарството „Плакенил”. Твърди се, че днес

тези лекарства струват 40 пъти по-скъпо,

в сравнение с преди година, но дори и на силно занижени цени те не могат да бъдат намерени в аптеките в Германия, Франция, Испания, Австрия и Швейцария.
„В аптеките в Германия отказват да ти продадат „Резохин” даже и с рецепта, тъй като се сещат, че не ти трябва да малария, а за коронавирусната инфекция. Същото е положението и в други европейски страни. А само преди 1 месец в Гърция продаваха без рецепта и „Резохин”, и „Плакенил”, разкрива столичен аптекар.
Испанското „Долкуин” все още може да се купи в аптеките на Иберийския полуостров, но само ако си болен от Ковид-19. „Този медикамент винаги е бил с рецепта, а здравните власти в Испания крият за положителните резултати, които дават пациентите, приемали лекарството, за да не се създаде истерия и спекула. Когато попиташ за него в аптеката, ти искат рецепта и те питат кой ти го е препоръчал. Едва накрая ти казват, че

всички количества отиват приоритетно за болниците”,

признава българката Кристина Стаменова, живееща от години в Мадрид.
Вариант за лечение на коронавируса е и медикамента „Азитрокс” на чешката компания „Зентива”. Медикаментът е с активно вещество азитромицин (като дихидрат) с комбинация от магнезиев стеарат и натриев лаурилсулфат. Доскоро лекарството се е продавало в България на цена от 11 лева за опаковка от 3 хапчета от по 500 мг., но в момента продукта е изчерпан, а вноса му е преустановен. В някои европейски държави обаче „Азитрокс” все още може да се намери.

Японското лекарство
чудо скоро няма
да дойде в България

„Фавипиравир” ще струва поне 65 щатски долара, още няма разрешение за промишлено производство

Японското лекарство „Фавипиравир”, за което здравните власти в Китай официално обявиха, че е ефикасно при лечение на коронавируса, ще струва минимум 65 щатски долара за дозировка от 10 милиграма.

Такава е цената, на която и днес японската корпорация „Фуджифилм Тояма Кемикъл” продава 10 милиграма от субстанцията, но само на академични или държавни институти с цел изследвания и тестове. Новината, че вече е открит медикамент, който се справя с коронавируса, буквално подлуди света. Тя бе съобщена преди две седмици от Чжан Синмин, високопоставен представител на Министерството на науката и технологиите на Китай, който заяви, че „Фавипиравир” е показал впечатляващи резултати при клинични тестове в Ухан и Шенчжен при 340 пациенти. Рентгенови снимки потвърждават подобрение в състоянието на белите дробове при 94% от пациентите с Ковид-19.

- Advertisement -


Лекарството-чудо е известно на медицинската световна общност още от 2014 г., когато е изпробвано за лечение на ебола, само че под наименованието „Авиган”. Предварителните резултати показали намаляване на смъртността на пациенти, които имат от ниски до умерени количества на ебола вируса в кръвта.
Широкоспектърният му фармакологичен профил се простира и до ентеровирусите, както е и частично ефективен за бяс (остра заразна болест, която я има при бозайниците и човека), за което е бил употребяван експериментално на хора, които са заразени с този вирус.


През 2016 г. японското правителство достави „Фавипиравир” като спешна помощ за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея. Сега лекарството се нуждае от одобрение от японското правителство, за да се използва пълноценно за пациенти с Ковид-19, тъй като първоначално е бил предназначено за лечение на стандартен грип. Очакванията са лекарството да бъде одобрено за промишлено производство още през юни. Докато обаче стигне до Европа и България ще минат поне още 4-5 месеца.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече