Откъде все пак се взе Ковид-19?(5 конспиративни теории за появата на вируса)

0

- Advertisement -

Пандемията, причинена от новия щам на коронавирус, от три месеца е водеща тема в световните медии. Новините за разпространението на заболяването обаче са толкова много, че паралелно с изказванията на здравните експерти в информационният поток се вляха и множество конспиративни теории, някои от които звучат определено налудно, пише „Уикенд“.

- Advertisement -

Международна група от медици и изследователи отхвърли всяко едно предположение, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия. Според тях заразата се е появила по естествен път, както всички останали вируси. Въпреки това в световните медии продължават да циркулират различни хипотези. Някои от тях са шеговити и предизвикват усмивки, други са откровена форма на дезинформация, а в трети дори учените намират някаква логика. Ето кои са най-често срещаните хипотези:

Изпуснат е от лаборатория край Ухан

Епидемията от Ковид-19 е тръгнала от научна лаборатория в град Ухан, където се е тествало протичането на болестта при прилепите и евентуалната нова ваксина срещу коронавирусите. За това съобщиха в средата на февруари няколко британски издания. Те цитират биолозите Ботао Сяо и Лей Сяо, които са изготвили доклад на тема
„Възможните източници на епидемията от Ковид-19“. В него се казва, че коронавирусът вероятно е тръгнал от някоя от лабораториите в Ухан. Те посочват конкретно две лаборатории, които са провеждали изследвания върху коронавирусите, пренасяни от прилепи. Едната от тях е разположена само на 280 метра от пазара за морски продукти, който според официалната информация е приет за начална точка на заразата.


„Проучихме накратко дейността на лабораториите и стигнахме до извода, че коронавирусът вероятно е получен при експерименти в лабораторията“, обяснява в едно интервю Ботао Сяо. По думите му докладът им категорично оспорва официалната версия, че вирусът е предаден на хората от животно, което е послужило за мост между тях и прилепите.
„Според докладите на местните власти, включващи показанията на 31 местни жители и 28 посетители, в града никой не използва прилепите за храна и те не са се продавали на пазара“, пояснява още ученият. Но дори той не отрича, че е възможно по естествен начин да се получи рекомбинация на гени – вирусът от заразен прилеп, изпуснат от близката лаборатория, да е минал през междинен гостоприемник, продаван на пазара, преди да „нахлуе“ в човешкия организъм.

Създаден е от ЦРУ като оръжие

Една от най-популярните теории е свързана с това, че причина за епидемията от новия коронавирус са действия на ЦРУ. Редица руски издания подхванаха темата още в края на януари, коментирайки, че коронавирусът се е появил в Ухан точно в разгара на икономическата война между САЩ и Китай. Според тях Вашингтон цели да дестабилизира икономиката на азиатската страна.
Някои не свързват пряко ЦРУ със създаването и разпространяването на коронавируса, но подчертават, че новият щам е бил специално разработен в американски лаборатории като биологично оръжие срещу китайския народ. Подобни версии са по-скоро израз да хибридната война и цели единствено и само дезинформация. Въпреки че онези, които ги тиражират, оправдават тези публикации с „даване на всички гледни точки“.
Заради широкия обхват на тази кампания за дезинформация обаче от Държавния департамент на САЩ излязоха с официална позиция, че атаките идват от Русия и цели да всее хаос. „Целта на Русия е да всее раздор и да подкопае доверието в американските институции и съюзниците ни отвътре, включително и чрез прикрити и принуждаващи към зловредни действия кампании“, заяви Филип Рийкър, действащият помощник-държавен секретар за Европа и Евразия.
Той сравни ситуацията с тази от 80-те години на XX век, когато публикация в индийски вестник предизвиква глобална кампания, целяща да обвини САЩ в създаването и разпространението на ХИВ – вирусът, който причинява СПИН. Разликата между този по-стар случай и сегашният е, че в момента скоростта на разпространение на новините е по-висока, заради интернет и социалните мрежи.

Донесен е на Земята от метеорит

Коронавирусът може да има извънземен произход и да е пристигнал на Земята с паднал метеори. Предположението е на руският учен Вячеслав Илин от Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките. Подобно предположение напълно сериозно изразява и друг учен – Чандра Викрамасингх от Кардифския университет в Уелс.
Според Илин избухването на епидемията от Ковид-19 съвпада с изгарянето на метеорит в атмосферата над Китай през октомври. На теория небесното тяло би могло да пренася вируси, но това трябвало да бъде потвърдено само след експерименти със синтез на вирусоподобна ДНК по време на продължителни полети в Космоса.
Руснаците вече планират такива научни опити на борда на кораба „Бион-М“ през 2023/2024 г. В рамките на експеримента към корпуса на апарата ще бъдат прикрепени имитиращи камъни с кухини, в които ще бъдат поставени термофилни (издържащи на много високи температури) бактерии и химически вещества, необходими за по-нататъшен синтез на органична материя. Основната цел на изследването е да се провери теорията, че животът на Земята е донесен от Космоса.
„Това е изключително интересен експеримент от гледна точка на вероятността за извънземен произход на биогенни вещества, включително и нуклеотидни вериги, които могат да станат основа за синтез на вируси“, обяснява Вячеслав Илин пред една от най-големите руски информационни агенции.

5G срива имунитета на хората

Друга от водещите лъжливи теории е свързана с влиянието на 5G технологията. За нея се твърди, че излъчва такова количество радиация, че отслабва човешката имунна система и тя става податлива на новия вирус. Като доказателство за това се посочва, че Китай е световен лидер по използване на 5G. През януари се правеха сравнения с това, че в Европа, където тази технология все още е зародиш, случаите на заразени и починали е много по-малък, отколкото в азиатската страна. Данните към края на януари обаче опровергават тази теория.
Подобни постове се разпространяват и от потребители на социалните мрежи в България. Включително под формата на шега, според която Ковид-19 се разпространява чрез 5G и би могъл да зарази всеки човек през телефона му. За 24 часа тази история имаше стотици споделяния във Фейсбук, но тя не е вярна и специалистите я определят като „фалшива новина, целяща да създава паника и страх след населението“.
Всъщност, въпреки че от Световната здравна организация все още не са обявили официално предполагаемия механизъм за разпространение на заболяването, всички налични до момента данни сочат, че болестта се предава главно чрез въздушни капчици при кихне и кашляне. Няма как човек да се зарази посредством мобилните технологии.

Ползва се като икономическо оръжие

Част от хибридната война са и теориите, че заразата е плъзнала в Ухан по нареждане властите, които са позволили Ковид-19 да напусне пределите на Китай, за да наложат икономическата си власт над света.
Журналисти от независими китайски медии, които непрекъснато критикуват властите в страната, твърдят, че страната им е получила огромна помощ в справянето със заразата от САЩ и ЕС, но всички мълчат за това. В същото време Китай масово тиражира новини за това, как помага на италианците в борбата им със заразата. Те дори обвиняват милионерите и милиардерите в страната си, че се възползват от кризата и правят агресивни опити за изкупуване на малки и средни европейски компании, които изпадат във временна несъстоятелност.
Истинската цел на Китай обаче била да изкупи големи технологични компании в САЩ, твърдят още опозиционните медии в многомилионната азиатската страна. Те смятат, че вирусът е изпуснат умишлено, за да се спечели противодейства на икономическата война. Тази теория обаче е конспиративна и цели единствено да смачка фондовите пазари, контрират финансовите експерти.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече