Надеждно ли е новото приложение за коронавируса?

0

- Advertisement -

Късно снощи Google Play Store и Apple App Store одобриха българската мобилна програма за контрол на Covid-19. Апликацията ViruSafe позволява на всеки потребител да дава данни за своето здравословно състояние и местоположение. Целта е здравните власти да имат по-пълна картина на пандемията.

Приложението е разработено доброволно с помощта на частни фирми. Представяме ви мненията за силните и слабите страни на софтуера на Ивайло Мирчев – икономист и маркетингов директор в две български IT компании и Димитър Енчев, представител на една от компаниите, разработили приложението.           

Според Ивайло Мирчев идеята за софтуерна платформа, която да подпомага борбата с коронавируса, е добра и се прилага във все повече държави. По думите му обаче в България има някои специфики, с които е добре да сме запознати. 

„Нямаме доверие на държавата да съхранява данни за локацията ни в реално време. Това ще накара много хора да се въздържат да използват приложението. Рисковата група (възрастни хора) не може да ползва смартфон, следователно вероятността да е част от тази система е малка. Системата изпраща имейл на личния лекар. Няма гаранция, че личният лекар ще отвори имейла навреме“, посочва специалистът.

По думите му системата няма SMS уведомяване и не е ясно дали има нотификации за личния лекар при съобщение за болен с COVID-19. „Приложението ще показва противоречива информация, разчитайки на мнението на болните за симптомите си, което не дава действителната картина“, посочва като недостатъци Мирчев.

- Advertisement -

Според него не е създадена информационна кампания към гражданите и няма гаранции за сигурността на личните им данни преди да го инсталират.

Димитър Енчев твърди, че приложението дава най-ефективния и същевременно най-щадящия (от икономическа гледна точка) начин за ограничаване на разпространението на епидемията.

„Системата, която даряваме на държавата, ще позволи безпроблемната координация в реално време между Националния щаб за борба с COVID-19, здравните власти, полицията, граничните власти и доброволците. „В допълнение аналитичен модул, предоставен от SAS Institute, ще обработва данните и ще помогне при проследяване на контакти, създаване на времева линия, идентифициране на тенденции, клъстери, горещи точки и др.“, отбелязва Енчев.

По думите му увеличаването на технологичния и организационния капацитет на държавата е най-бързият и ефикасен начин за излизане от кризата. „Системата, която пускаме, ще помогне по-бързото и прецизирано отпускане на мерките за социално дистанциране“.

Енчев е на мнение, че чрез приложението се печели време, което ще ни позволи да подготвим по-добра организация за справяне с епидемията – изграждане на системи, засилване на капацитета на болничната система, преустройство на производства и ще ни спести страшно много пари и животи.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече