Първо в Debat.bg: Адвокат написа жалба срещу Бойко и Мутафчийски за насаждането на страх и паника, иска ги на съд

0

- Advertisement -

Заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогнат за спазване на мерките, но и нанасят вреди, категорична е Елена Гунчева

Адвокат Елена Гунчева написа жалба до главния прокурор Иван Гешев срещу Бойко Борисов, ген. Венцислав Мутафчийски и здравния министър Кирил Ананиев за насаждане на паника и страх в обществото относно коронавируса, видя репортер на Debat.bg.

Ето пълния текст на жалбата, която предстои да бъде заведена в Главна прокуратура:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

В изпълнение на общественото си задължение по чл.205 ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, Ви уведомявам за наличие на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.326 ал.1 от Наказателния кодекс.

По националните телевизии – БТВ, Нова телевизия, БНТ1, както и други, които не мога да изброя подробно, но са ноторно известни, лицата Бойко Методиев Борисов и Венцислав Методиев Мутафчийски /не ми е известна родствена връзка между лицата, въпреки сходството в презимето/, предаваха заблуждаващи знаци за тревога, с което считам за вероятно да са осъществили състава на престъпление по чл.326 ал.1 от НК със следните свои изказвания:

Относно лицето Бойко Методиев Борисов: на 04.04.2020 година, пред медиите, включително телевизии и радиопредавания /ноторно известни/, заяви, че „след 2-3 седмици ще сме в ада”, с което заяви, че има тревога и възбуди неоснователен страх и паника в голям брой български граждани, като използва заблуждаващи данни.

Също ноторно известен факт е, че в България болните от коронавирус и починалите от него са пренебрежимо малък брой. И без да се принизява заплахата от зараза, насаждането на страх и паника сред българските граждани, използвайки медиите, за да разпространява заблуждаващи факти, Бойко Методиев Борисов вероятно е нарушил закона, което и следва да се установи.

- Advertisement -

Считам, че следва да бъде разпитано лицето, какви медицински показатели и данни за заболяването му дават основание да всява страх, като плаши българите с ад относно заболяването. Още повече, същото се случва в дни, когато православните християни в България празнуват Великденските празници и подобна тревога нарушава правото им на религия, като се има предвид, че съгласно Библията адът е наказание за грешниците, които са се отрекли от Бог или са имали смъртни грехове. По този начин лицето навежда твърдения, че явно само грешници и неверници се заразяват с вируса.

На 12 април същото лице заяви, че „ще дойдат хладилните камиони както в Ню Йорк /явно визирайки извозването на починалите от болниците/”, като отново създаде паниха и страх сред хората, докато към посочената дата, починалите от коронавируса са 29 човека от началото на заболеваемостта в България.

И отново, без да омаловажавам сериозността на заразата, посочвам, че насаждането на страх и паника сред населението и заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогне за спазване на мерките, но и ще причини лека телесна повреда на гражданите – състояние, неопасно за живота, като ги разтревожи, доведе до депресия, безсъние, нервност, несигурност в бъдещето и дори суицидни мисли, които е възможно дори да бъдат реализирани, какъвто случай вече имаше.

По отношение на лицето Венцислав Методиев Мутафчийски – същият, използвайки средствата за масово осведомяване, всеки ден насажда страх сред българските граждане, паника, която води до редица психични заболявания и суицидни мисли, като вместо адекватни мерки, съобразени със заболяването и картината му у нас, използва медиите предимно за всяване на паника, като също споменава трупове, хладилни камиони, смърт и т.н., многократно всеки ден, с което пряко застрашава психичното здраве на българите.

Всички изказвания на лицето са ноторно известни и моля прокуратурата да провери дали изказванията му не представляват евентуално извършено престъпление по чл.326 от НК. Също така, моля да проверите дали чрез изказванията и предприетите мерки от Националния оперативен щаб, не се поставя в опасност здравето и живота на българските граждани, тъй като ежедневно мерките се променят, като най-показателен е примерът с маските, за които лицето първоначално твърдеше, че не са необходими, а днес на брифинг пред медиите с конклудентни действия и отклоняване на въпроси показа, че и бебетата и малките деца трябва да носят маски, което пък може да постави в сериозен риск здравето и живота им.

По отношение на лицето Ананиев, известен като министър на здравеопазването, моля да проверите дали има необходимата компетентност от професионална гледна точка за издаване на заповеди за противоепидемични мерки с оглед обстоятелството, че същият не е завършил медицина, а заповедите му са неиздържани, взаимно си противоречат и поставят населението в риск за здравето и живота му, тъй като на практика заповедите не са мотивирани от медицинска гледна точка, каквато е задължителна за противоепидемичните мерки. Моля да проверите и дали не е надхвърлил правомощията си по закон евентуално и дали издадените от него заповеди са доведени по установения в АПК ред до знанието на населението.

С оглед на горното, моля да образувате проверка и предвид високата степен на обществена опасност, да бъде уведомена обществеността за извършената проверка. Всеки гражданин е длъжен да съобщи на органите на досъдебното производство за деяния, които според него биха могли да представляват престъпление, като това е обществено задължение на гражданите, както задължение на прокуратурата е да упражнява контрол за законността!

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече