И това доживяхме: Топлофикация ще ни известява колко пари ни дължи

0

- Advertisement -

„Сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22.8 млн. лв. за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. Около 72 млн. лв. са парите за топлофикациите и около 56 млн. лева са за бизнеса от 31 декември 2019 г. Общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн. лв.“, заяви председателят на Комисията по енергетика в Народнтоо събрание Валентин Николов пред Нова телевизия.

„Средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи „Топлофикация“ във връзка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума трябва да се приспадне“, каза още той.

- Advertisement -

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите ведната парите, защото сега прогнозно вие плащате повече спрямо миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи Николов.

Според него винаги може да бъде проверено от потребителите как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. За този период КЕВР ще даде цена на топлинната енергия и ще се види каква е разликата между старата цена, която е обявил КЕВР и новата цена. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече