Защо пушачите са по-застрашени от COVID-19

0

- Advertisement -

Един от все по-сериозните въпроси около новия коронавирус е свързан със здравето на пушачите. Според СЗО, те вероятно са по-уязвими, тъй като самото тютюнопушене означава, че пръстите им и (евентуално замърсената) цигара са в контакт с устните, което увеличава вероятността за предаване на вируса от ръцете към уста. А статистиката, че броя на загиналите пушачи е по-малък от този на непушачите, разпространена в първите дни на пандемията, се оказа фалшива новина.

Към момента тютюнопушенето се смята за фактор, свързван с неблагоприятна прогноза относно заболяването, заради наличните доказателства за отрицателното въздействие на употребата на тютюн върху здравето на белите дробове и връзката му с множество респираторни заболявания. Пушачите могат да имат белодробни заболявания или намален капацитет на белите дробове, което значително би увеличило риска от сериозно заболяване. Освен това тютюнопушенето също е вредно и за имунната система и нейната реакция на инфекции, което прави пушачите по-уязвими към инфекциозни заболявания. Съществуват проучвания, според които пушачите са по-склонни да се разболеят от грип и да имат по-тежки симптоми спрямо непушачите.

- Advertisement -


Средствата за пушене, като например наргилета, които често се споделят от група пушачи, също биха могли да улеснят предаването на COVID-19 в обществени или битови условия. Пушенето на електронни цигари, наричано още вейпинг, се смята за по-малко вредно от тютюнопушенето поради липсата на катран и други токсични химикали, но все още не е доказано горещите газове при вайпинг да нямат отрицателен ефект върху общата функция на белите дробове.


Добре известно е че тютюнът има огромно влияние върху здравето на дихателните пътища. Връзката между употребата на тютюн и рак на белия дроб е добре установена. Освен това употребата на тютюн е съществен рисков фактор за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която намалява способността на белите дробове да поемат кислород и да изхвърлят въглеродния двуокис. Това може да доведе до последици за пушачите, посочват от СЗО, като се има предвид, че тютюнопушенето се счита за рисков фактор за всяка инфекция на долните дихателни пътища, а вирусът, който причинява COVID-19, засяга предимно дихателната система и често води до затрудняване на дишането. Като се има предвид обаче, че COVID-19 бе открит наскоро, за пряка връзка между тютюнопушенето и болестта все още не се говори, но по-високият риск за пушачите не е за подценяване.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече