Ваксината срещу Covid-19: Комерсиален експеримент или панацея

0

- Advertisement -

Към момента в света се разработват над 150 ваксини срещу коронавируса

Последните месеци светът е вперил очи в медицината с надежда за създаването на ефикасна ваксина срещу Covid-19.  Медицински институти и фармацевтични кампании от всички краища на планетата правят опити това да стане факт.

Към момента в света се разработват над 150 ваксини срещу коронавируса. България също дава своя принос в търсене на панацеята. Български учени вече започнаха работа по ваксина срещу Ковид-19. Три екипа участват в българската разработка – работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. Те влизат в състезанието с още около 70 екипа по света, които са в процес на разработка на ваксина срещу коронавируса.

„Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето – не са подложени на мутагенен натиск“, заяви доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Ето как мотивират надеждата си учените към БАН:

Английски учени обявиха ,че имат много сериозен напредък върху изработването на ваксината, която се изпитва клинично в Oкcфoрдcкия унивeрcитeт. Нa eжeднeвнaтa прecкoнфeрeнция нa „Дaунинг cтрийт“ здравният министър на Великобритания Хaнкoк oбяви, чe прaвитeлcтвoтo прeдocтaвя 20 милиoнa лири нa eкипa нa Oкcфoрд, зa дa пoдпoмoгнe финaнcирaнeтo нa клиничнитe тecтoвe, кaтo дoпълнитeлнитe 22,5 милиoнa пaундa oтивaт и зa изcлeдoвaтeли oт Impеriаl Соllеgе Lоndоn. Прoфecoрът пo вaкcинoлoгия в Oкcфoрд Caрa Гилбърт зaяви, чe вaкcинaтa, рaзрaбoтeнa oт нeйния eкип, мoжe дa бъдe гoтoвa зa упoтрeбa oщe прeз ceптeмври.

Преди два дни китайски учени са провели тестове с инактивирана ваксина срещу Ковид-19 върху маймуни, мишки и плъхове, като опитните животни успешно са изработили съответните антитела за неутрализиране на коронавируса, предаде ТАСС.

- Advertisement -

За последните месеци учени от САЩ, Австралия, Китай и от редица други страни съобщиха за началото на изпитания на различни видове ваксини срещу коронавируса от нов тип. Една част от експериментите се извършват върху животни, а друга – върху доброволци. Първите резултати учените очакват да получат след година и половина, ако методиката за тестване на ваксините не се промени.

Много от тези препарати се основават на непроверени технологии, позволяващи въвеждането в човешки клетки на фрагменти от РНК и на заставянето им да произвеждат големи количества от белтъците на вируса. Водят се и разработки за класически инактивирани и рекомбинантни ваксини на основата на отслабени вирусни частици и на готови фрагменти от обвивката на вируса. Но и при двата случая създаването и масовото производство на тези препарати е много сложно за осъществяване, а гаранции за успеха им все още не съществуват, отбелязва агенцията.

Изрaeл вече зaпoчнa дa тecтвa прoтoтип нa вaкcинa cрeщу Соvid-19 върху гризaчи в cвoя биoхимичнa лaбoрaтoрия към миниcтeрcтвoтo нa oбрaнaтa, cъoбщaвa Рoйтeрc. Израелците информират за „знaчитeлeн нaпрeдък“ в cъздaвaнeтo нa прoтoтип нa вaкcинa.

Италианци и англичани успяха да разработят след месец денонощна работа ефикасна ваксина срещу коронавируса – гръмнаха медиите на Апенините. Желаният от цял свят медикамент е съвместно дело на научно-изследователските екипи на сециализираната фармацевтична лаборатория  “Advent-Irbm” от  намиращия се южно от Рим град Помеция и на медицинския “Jenner Instiute”  към Университета в Оксфорд, Великобритания. Според запознали се с изобретението учени, то е уникално и наистина може да отпрати в миналото безмилостната зараза.

Екип от американски учени пък твърди, че всеки, който е бил имунизиран като малък от туберколоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. В екипа от биолози и вирусолози е и българката Виолета Руменова. Те правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса. Преди броени дни учени от Института по биотехнологии в Ню Йорк обявиха, че може би имат решение –  БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага. Американските учени твърдят, че  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса.

Страните-членки на Общото събрание на ООН приеха в понеделник резолюция, приканваща за „равен достъп“ до бъдещи ваксини. Това стана чрез специална процедура, свързана с Covid-19, която им дава безпрецедентно право на вето в организацията.

Незадължаващият текст, предложен от Мексико и приет с консенсус, предвижда „да се засили международното научно сътрудничество с цел победа над Covid-19 и активизиране на сътрудничеството“, включително с частния сектор.

Обичайно членките на Общото събрание нямат право на вето, което от самото създаване на организацията преди 75 години е привилегия на петте постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече