Проф. Кантарджиев: Пикът идва до дни…Господ да помага!

0

- Advertisement -

Предвижда се пикът на COVID-19 в България да дойде до няколко дни. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Националния щаб за борба с коронавируса.

Той изказа своето раздразнение от хора, които нищо не разбират от вируси и най-вече от модерния коронавирус, но се изявяват в различни медии с теории, които нямат нищо общо с действителността.

 „Нашата страна стои добре. Оперативният щаб сме тясна група специалисти и предлагаме мерки. Ежедневно имаме срещи и коментираме. Мерките, които взехме не са крути, но взети навреме. Затова в момента сме държавата с най-малко случаи и най-малко смъртни случаи“, споделя той.  

- Advertisement -

Според него, църквата не е причина за увеличаването на заразените, а хората, които тръгнаха по провинцията.

„Нашите притеснения бяха, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват светлите празници, ще стане опасно. Малък процент хора направиха така, че намериха начин да напуснат София и да се съберат“, допълва той. 

Той заяви, че симптомите се очакват да се проявят до седмица и целият оперативен щаб са нащрек. Търсят се активни случаите още при първи симптоми. 

 „Успяхме да забавим системата, че да сме подготвени. Броят на легналата се увеличи многократно. Каквото можахме – направихме… и Господ да помага.  Все още не се е преодоляло едно нещо – моите колеги-лекари в провинцията се успокояват, че при тях няма да дойде. И в моментът, в който докажем първия случай, настъпва една паника и искат да се изследва целия медицински персонал и роднини. А с ПСР тестовете се търсят първите симптоми, всички болни с пневмония и третото нещо е, че търсим работещи колективи на индустрията и инфраструктура с проява на заболяване.  С ръка на сърцето мога да кажа, че в Националния център никой не си с плащал теста“, заяви професорът.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече