Майка до властта: Вчера говорите за чували за трупове, днес искате да върнете децата в училище?! Моля Ви, помислете!

0

- Advertisement -

Майка на седмокласник изпрати отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до проф. Венцислав Мутафчийски относно отварянето на училищата за седмокласници и зрелостници.

Публикуваме писмото на Кристина Николаева от София без редакторска намеса:

„Майка съм на седмокласник. До момента аз и всеки член на четричленното ми семейство стриктно и отговорно спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19, предписани от Националния оперативен щаб. Това го правим най-вече, защото сме наясно със състоянието  на здравната система, която и преди пандемията беше пред колапс.

Днес, обаче разбирам, че имате намерение да отворите училищата само за ученици от 7-ми и 12-ти клас, защото, според думите на премиера, за тях е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в класните стаи.

Господа, за мен доброто образование на децата ми е приоритет и е от изключителна важност. Но то не е самоцел. Образованието на децата ми е пътя, начина, инструмента за гарантиране качеството им на живот. Но за да бъде възможно този път да бъде извървян, те трябва да са живи.

Буквално до вчера, от телевизионните екраните ни плашихте с дефицит на чували за трупове и с хладилни камиони, пълни с трупове. Днес, в условията на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предстоящ пик на заболяемостта,  Вие обмисляте как да върнете децата ни в училище! И това при положение, че не веднъж г-н Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнения при протичане на заболяването, които могат да са животозастрашаващи. Освен това, помислихте ли, че тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50 годишна възраст, т.е. в т. нар. “рискова възраст“ ?! Помислихте ли за учителите, които също са във “рискова възраст“?! Как, ще гарантирате, че сред учениците и учителите няма заразен с COVID-19,  след като стана ясно, че може да има заразени без проява на клинични симптоми, но пък да са заразоносители?!  Как ще гарантирате, че децата ни ще спазват предписаната от щаба дистанция от 2 метра? Смея да твърдя, че дори да разделите класа на две групи от по 12-15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната дистанция, дори и условията да го позволяват. Смея да твърдя, че дори и децата да са изключително отговорни и да спазват всички предписани мерки стриктно,  престоят им 5-6 ч. в затворено помещение е предпоставка за заразяването им, в случай, че в помещението има вирусоносител.

- Advertisement -

Недоумявам, при безспорния успех на дистанционното онлайн обучение и в условията на настоящата епидемологична картина, защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? Моля Ви, помислете, че ако реализирате тази Ваша идея, в условията на експоненциално нарастване на броят на заразените, една част от децата няма да могат да се явят на матури, защото вече ще бъдат болни, именно заради присъствието им в клас.

Г-н Вълчев,

По отношение на организирането на предстоящите матури, много Ви моля да съобразите датите за провеждането им, така че те да са след пика на разпространението на заразата – когато се установи трайна тенденция в увеличаване на броя на оздравелите от COVID-19 и същевременно трайна тенденция в намаляване на броя на заразените. Дори това да означава, провеждането им да е през септември. Убедена съм, че е възможно и няма да бъде голям проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници, да започнат обучението си през учебната 2020 г. /2021 г. 2, 3 или 4 седмици по-късно и съответно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно.  Моля, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за тях изпити с продължителност 2 часа и 30 мин. / 4 часа .

Уважаеми Господа,

Преди 40 дни г-н Мутафчийски ни призова с поведението си да не задължаваме нашите лекари да правят тежки избори – кой да живее и кой не.

Сега аз Ви призовавам с решенията, които ще вземете да не поставяте мен и други родители пред тежкият избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на семействата си, като ги пратим на училище или да рискуваме да провалим бъдещият им живот като не ги пратим“, завършва писмото си майката на седмокласник, огласено от информационния сайт „24Варна“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече