Въпросът: Какво се случва с учениците, матурите и учебната година?

0

- Advertisement -

Оформиха се няколко лагера – МОН, родители, учители и синдикати

Основните въпроси пред учениците и техните родители към момента са ще бъде ли завършена учебната година в срок, ще се наложи ли удължаване, ще има ли нулева година за първолаците и ще се проведат ли матурите в срок, за да се кандидатства в университет.

Към момента Правителството и образователното министерство нямат яснота как ще процедират в създалата се извънредна ситуация.

Според премиера Бойко Борисов за учениците от 7-и и 12-клас е важно да завършат физически училище, защото после трябва да кандидатстват. Затова поиска до 10 май образователният министър да му представи варианти как точно да се случи това. Образователното министерство обаче все още няма конкретна позиция как да постъпи. Това доведе до поредица от гневни коментари в социалните мрежи, където учители, родители и ученици „се упражняваха върху темата“ според техните разбирания и потребности.

Така МОН обяви, че започва срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение както за завършването на годината, така и начина на провеждане на изпитите. Необходими са още около две седмици и в зависимост от епидемиологичната обстановка ще бъдат обявени конкретни дати за изпитите и приключване на годината. До 10 май ще бъде обявен материалът, върху който ще бъдат изпитите на база проучване в училищата. Няма да се включва материал, който не е преподаван поради обективни причини, породени от ситуацията“, се казва в съобщението.

Лагерът на родителите категорично взе позиция учениците да не се връщат в училище, тъй като заразата все още е факт и това застрашава децата им и самите тях. Според тяхносенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст, тъй като те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.

- Advertisement -

Родителите са на мнение също, че престой в разстояние на няколко часа на близо 30 деца  в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия. Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване.

Лагерът на учителите е на мнение, че първо голяма част от родителите няма да пуснат децата си на училище и няма да бъде ефективен процесът за тези, които остават по домовете си. Освен това, голям процент от преподавателите попадат в рискова възраст за заразяване с короновируса.

Според тях,  връщането в клас на учениците от 1-4 клас и от 5-6 клас няма голям смисъл, защото те спокойно могат да завършат дистанционно и това би било излишно напрежение за тях. Същото се отнася и за тези в 12-и клас. По специфична е ситуацията със седмокласниците, на които им предстоя кандидат-гимназиални изпити и имат нужда да ги разиграят предварително в училищна среда.

Педагозите предлагат и вариант да се отворят училищата именно за тях, като класовете се делят на две групи – сутрин и след обед.  

Лагерът на синдикатите също има своите притеснения. Основен въпрос за тях е  как учителите ще преподават на един клас, разделен на две групи, и как този труд ще се заплати. Те предлагат добре да се обмисли  кой материал да влезе в изпитите.

От изказване на премиера Борисов преди дни стана ясно, че учениците в 4-и клас и в 10-и клас могат да завършат дистанционно, но не стана ясно дали те могат да минат без изптити. 

Към момента няма решение за връщане на ученици в училище, съобщиха от МОН. Министерството започва срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение както за завършването на годината, така и начина на провеждане на изпитите.

Необходими са още около две седмици и в зависимост от епидемиологичната обстановка ще бъдат обявени конкретни дати за изпитите и приключване на годината. До 10 май ще бъде обявен материалът, върху който ще бъдат изпитите на база проучване в училищата. Няма да се включва материал, който не е преподаван поради обективни причини.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече