Пациенти питат: Защо в Европа се извършват трансплантации по време на пандемия, а у нас е забранено?

0

- Advertisement -

Чакащи животоспасяваща операция пациенти вече открито обявиха възмущението си от заповедта на министър Ананиев

Животът на десетки пациенти, за които трансплантацията е последен шанс, стоят и чакат в неопределеност по време на извънредното положение. Дори и да има наличен донор, към момента трансплантирането на органи е забранено от съображения за медицинска сигурност във връзка с епидемията от коронавирус.

Забраната за този вид дейности бе въведена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. По официална статистика 1200 са българите, които чакат за трансплантации. Състоянието им се следи от наблюдаващите ги лекари. В случай на спешна нужда от трансплантация и наличие на подходящ донор такава ще бъде направена със сигурност. Това съобщават от агенция “Медицински надзор” за в. “24 часа”. От обявяването на извънредно положение до момента обаче подобна информация не е подавана към тях.

- Advertisement -

“При влошаване на състоянието на потенциален реципиент съответният трансплантационен център актуализира състоянието му в “статус на спешност” и информира агенцията. В срок до 24 часа след това те уведомяват всички болници – донорски центрове, за наличието на спешен потенциален реципиент и предоставят необходимите медицински параметри. Донорските центрове връщат отговори за наличие или липса на подходящ потенциален трупен донор”, съобщават от агенцията.

Според световната статистика до момента, рискът от инфекция с COVID-19 чрез даряване на органи е нисък, но тези пациенти от първия момент на присаждането започват да приемат медикаменти, които потискат имунитета, за да се намали възможността организмът да отхвърли новия орган. Затова заразяването с новия патоген в такава ситуация би бил 100% фатален за тях„, обясни на брифинг на оперативния щаб на 25 април ген. Венцислав Мутафчийски.

“За трансплантиран болен досег с коронавируса е фатален, защото още от първата секунда, още по време на операцията, се вливат медикаменти, които потискат имунитета. Затова за тези пациенти сблъсъкът с коронавируса е абсолютно сигурно 100% фатален”, каза тогава той и даде пример с Франция, където трансплантации се правят само на много спешни пациенти с оставащи им дни живот. Подобен принцип следват и други страни в Европа. Въпреки това дори в държави като Испания и Италия, които са най-засегнати от коронавируса, няма изрична забрана за трансплантациите.

Данните показват, че от началото на извънредното положение у нас е имало две донорски ситуации. В едната ситуация  донор е 66-годишна жена от София, чиито бъбреци са трансплантирани на нуждаещи се пациенти в Гърция по линия на FOEDUS, а черният ѝ дроб е присаден в Германия през “Евротрансплант”. Втората ситуация е от 16 април, когато бъбреците и черният дроб на мъж на 39 г. от Плевен са изпратени отново за Гърция по линия на FOEDUS. Преди да вземат органите, и двете страни са поискали резултати от изследване за COVID-19, които трябва да са отрицателни.

Чакащи животоспасяваща операция пациенти вече открито обявиха възмущението си от заповедта на министър Ананиев. Според тях не само Гърция, Италия и Испания, но и Франция, Германия и САЩ също продължават с тези дейности, особено когато трансплантацията е спешна и става въпрос за трупен донор. Нещо повече – в испанската столица Мадрид преди два дни бе направена първата в света трансплантация на 6 органа едновременно и то на дете. Според чакащите операцията, е спорно и твърдението, че срещата с коронавирус би завършила фатално.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече