Турски религиозен деец предизвика дебат, като обвини хомосексуалисти за появата на Covid-19

0

- Advertisement -

Председателят на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет Али Ербас направи крайно изказване по повод възникването на заразата от коронавирус в стратата. Той свърза избухването на пандемията от коронавирус с хомосексуалността и безбрачието. „Заради тях гние поколението и възникват болести“, обяви той по време на проповед във връзка с празника Рамазан, цитиран от DW.com.

Ербас е известен с консервативното си тълкуване на исляма. Според критиците, неговият светоглед не отговаря на времето, в което живеем. Изявлението му предизвика възмущение в светските кръгове на турското общество – адвокати, политици и общественици.

Те обвиниха президента на Дианет, че е извършил престъпление от омраза и е отворил широко вратите пред дискриминацията. Според турския президент Ердоган, обаче, Ербас просто е изпълнил дълга си. “Оценката е съобразена с исляма и Корана”, заяви той в понеделник. Президентът подчертава дебело, че изказването на шефа на религиозната дирекция, която му е пряко подчинена, е “правилно отгоре до долу”.

- Advertisement -

Ердоган дори обвини адвокатската камара в Анкара, която разкритикува изказването на Ербас, че по този начин извършвала атака срещу исляма и турската държава. В своя декларация от камарата подчертаха, че хомофобските изказвания на президента на Дианет не са изолиран случай и припомниха, че неведнъж той е защитавал изнасилвачи на деца и женомразци.

Позицията на адвокатите разпали дебат за хомофобията и ислямската традиция. В Туитър привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) започнаха да споделят хаштага “Али Ербас не е сам”. С подобни публикации се включиха и говорителите на Ердоган и на ПСР. Вторият определи изказванията на адвокатската камара като “фашистки и невъзпитани”. Малко след това държавното обвинение започна разследване срещу организацията за “обида към религиозни ценности, споделяни от голяма част от населението”.

Припомняме, че гей обществото в Турция е сериозно критикувано. На гей парада в Истанбул миналото лято се стигна до сблъсъци между участници в шествието и полицията. Органите на реда се опитаха да разпръснат събралото се множество със сълзотворен газ и гумени палки. За последен път парадът в Истанбул беше разрешен през 2014 година, а година по-рано в шествието се включиха 100 хиляди души.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече