Възрастна жена от Велико Търново се зарази повторно с коронавирус! На практика това възможно ли е?

0

- Advertisement -

Преди седмица стана ясно, че 79-гoдишнa жeнa oт Вeликo Търнoвo, зaрaзeнa c кoрoнaвируc и изпиcaнa cлeд лeчeниe, e приeтa oтнoвo в бoлницa. Нe e яcнo дaли пaциeнткaтa нe ce e изчиcтилa нaпълнo oт вируca или гo кaрa пoвтoрнo. Зa първи път тя дaлa пoлoжитeлнa прoбa в нaчaлoтo нa мeceцa. Cлeд eдин oтрицaтeлeн тecт нa 13 aприл билa изпиcaнa oт лeчeбнoтo зaвeдeниe и пocтaвeнa пoд кaрaнтинa в дoмa cи. Пoвтoрнoтo ѝ пocтъпвaнe в бoлницaтa ce нaлoжилo зaрaди влoшeнo здрaвocлoвнo cъcтoяниe. Тoгaвa oтнoвo e взeтa прoбa зa кoрoнaвируc, кoятo ce oкaзaлa пoлoжитeлнa. В мoмeнтa жeнaтa e нacтaнeнa в изoлирaнo oтдeлeниe. Cъcтoяниeтo ѝ e cтaбилнo, припомня Debat.bg.

Това постави тревожни въпрос дали е възможно повторно заразяване с Covid-19 и има ли край тази епидемия. Отговор дават журналисти от BBC, които правят свое независимо проучване сред различен вид специалисти.

Та…Можем ли да се заразим втори път?

Има данни за хора, които изглежда са имали множество коронавирусни инфекции за кратък период от време. Някои лекари твърдят, че хората наистина са се заразявали по два пъти. Друга група учени смятат, че вирусът преминава в „стелт” режим в тялото, преди да се активира отново след известно време. Научният консенсус обаче е, че вероятно проблемът е в тестовете, заради неточността на които някои пациенти са погрешно информирани, че са се „изчистили” от вируса. Все още не са правени експерименти върху хора, а само върху маймуни. Те са били заразени два пъти: веднъж за изграждане на имунен отговор и след това втори път три седмици по-късно. Тези много ограничени експерименти показаха, че след такава бърза реинфекция приматите не показват симптоми на заболяването.

Ако имам антитела, имунизиран ли съм?

Това не е гарантирано и затова Световната здравна организация препоръчва на държавите да не прибързват с издаването на „паспорти за имунитет”, като мярка за ограничаване на пандемията. Идеята на тези т. нар. паспорти е, че ако преминете теста за антитела /имате такива/, тогава сте в безопасност да се върнете на работа. Това би било особено ценно за персонала в домовете за грижи или в болниците, които влизат в пряк контакт с хората, изложени на риск от развитие на тежки симптоми.

- Advertisement -

Има много въпроси за коронавируса, чийто отговор бихме искали да научим час по-скоро. Проблемът е, че все още знаем много малко за вируса. Мога ли отново да хвана коронавируса? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли COVID-19 всяка зима? Ще действа ли ваксината? Може ли „паспортите за имунитет” да върнат някои от нас на работа? Как да управляваме вируса в дългосрочен план?

Нашата имунна система е защитата на организма ни срещу инфекции и тя действа по два начина. Първият влиза в действие, веднага щом в тялото ни бъде открит чужд „нашественик“. Известен е като вродена имунна реакция и включва отделянето на химикали, които причиняват възпаление и увеличаване на белите кръвни клетки, които могат да унищожат заразените клетки. Но тази система не работи при коронавируса. Вместо това се нуждаете от адаптивния имунен отговор. Това означава, че се нуждаете от клетки, които произвеждат насочени антитела, които могат да се прикрепят към вируса, за да го спрат и Т-клетки, които могат да атакуват само клетките, заразени с вируса – това се нарича клетъчен отговор. Това отнема време – проучванията предполагат, че са необходими около 10 дни, за да започнете да образувате антитела, които могат да се насочат към коронавируса. Поради това най-болните пациенти развиват най-силния имунен отговор. Ако адаптивният имунен отговор е достатъчно мощен, това може да остави траен спомен за инфекцията, която ще осигури защита в бъдеще.

Не е известно дали хората, които имат само леки симптоми или изобщо нямат такива, ще развият достатъчен адаптивен имунен отговор.

Колко дълго трае имунитетът?

 Паметта на имунната система прилича на нашата собствена – тя запомня ясно някои инфекции, но има навика да забравя други. Морбилито е силно запомняща се инфекция – след битка с нея получаваме имунитет за цял живот. Въпреки това има много други, които тялото ни „забравя”. Децата могат да получат RSV (респираторен синцитиален вирус) многократно през една и съща зима.

Новият коронавирус, наречен Sars-CoV-2, не е достатъчно време сред нас, за да сме сигурни колко дълго трае имунитетът, но има шест други човешки коронавируси, които могат да ни дадат приблизителна представа. Четири от тях предизвикват симптомите на обикновената настинка и имунитетът е краткотраен.

Проучванията показват, че някои пациенти могат да бъдат инфектирани отново в рамките на една година. Но обикновената настинка като цяло е лека. Има още два проблемни коронавируса – тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (САРС) и респираторен синдром на Близкия изток (МЕРС) – при които антителата са открити няколко години по-късно. „Въпросът не е дали да сте имунизирани, а колко време трае имунитетът ви“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия. Той добавя: „Това почти сигурно няма да продължи цял живот”. „Въз основа на проучвания на антитела на САРС, смятаме за възможно имунитетът да продължи само около една до две години, впреки че и това все още не е доказано със сигурност“, каза Хънтър, цитиран от BBC.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече