Защо СЗО посочи Швеция като пример за нормалност при липса на извънредно положение заради пандемията?

0

- Advertisement -

В държавата няма наложена карантина, въпреки високият брой заразени

Швеция е една от малкото държави в света, които поведоха своя индивидуална битка с пандемията от коронавирус, която коренно се различава от масовата, информира Debat.bg. Към момента в страната, повечето бизнеси и училища са отворени. Ресторантите и баровете са пълни, хората се препичат на слънце. Правителството се доверява напълно на собственото си общество само да наложи социално дистанциране.


В тази връзка Световната здравна организация коментира, че това било целта „да се достигне до нова нормалност“.

Кое позволи на страната да се откаже от строгите мерки и да оцелее социално и икономически?

- Advertisement -

Всъщност част от нарочно наложените сега мерки в останалите европейски държави са си част от ежедневието в тази страна и в този смисъл тя съвсем не върви по по-различен път.

Швеция, може да се каже, е родината на социалната дистанция. Малко над 10 милиона души живеят на територия от 447 435 кв. км. При това една пета от населението е в Стокхолм, а столицата пък е разположена върху 14 острова. Тоест има всички условия за спазване на достатъчно разстояние между хората дори и без епидемия.

Швеция е страната с най-много единични домакинства в Европа. 51% от жителите й не делят жилището си с никого. Страната е напреднала и в дигиталното си развитие – например плащането в кеш не е предпочитано, мнозинството плащат само с карти. Хоумофисът, онлайн-конференциите, онлайн-пазаруването отдавна са част от битието.

Шведите са едни от най-здравите европейци. Те ходят сравнително рядко на лекар, взимат сравнително малко лекарства, имат добра профилактика и продължителността на живота е малко над 80 години за мъжете и над 83 за жените. За разлика от страни като Германия, Швеция е сравнително млада държава – средната възраст на населението  е около 40 г.

Шведите имат огромно доверие в управляващите си и могат да се съгласяват с препоръки, без да се налага да се стига до санкции. 66% вярват в управляващите си. Тази стойност обаче може и рязко да намалее, ако броят на жертвите продължи да расте. Според последните проучвания двама от трима шведи искат правителството да смени курса и да наложи по-стриктни ограничения, обобщава Clubz.bg.

Данни до момента сочат: Броят на жертвите от коронавируса в Швеция надхвърли 2000. Това прави по 233 жертви на 1 милион население. За сравнение в Германия броят на починалите на 1 милион души е 75. 75 на милион са и в съседна Дания, а в страни като България починалите са 9 на 1 милион.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече