Генерал Мутафчийски – чужд сред своите и свой сред чуждите (ОБЗОР)

0

- Advertisement -

Утобреби ли Борисов началника на Щаба за лични цели?

През последните два месеца началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се превърна в най-коментираната фигура в държавата. Още с първата си поява той предизвика полярни настроения – от доверие, сигурност и защита на медика във военна униформа, до страх, паника и негодувания от взелия се насериозно коремен хирург от ВМА. Социалните мрежи се превърнаха в трибуна както за тези, които го възхваляват, така и за неговите критици.

 Всеки бунт има и своя обект,  който е виновен за социалния дискомфорт.  Началникът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски се превърна в съвременния месия, който всекидневно призовава хората към смирение, умолява ги да му повярват и да го последват в спазването на правилата. Малцина обаче го направиха и разпознаха в него Спасителя. Повечето упорито започнаха да хвърлят „камъни“ по него и да искат той да изчезне от телевизорите им. Така оценката за неговите усилия се разтегна между „Осанна!“ и „Разпни го!“.

Самият той остана смирен и продължи да обяснява, че правилата са за това да бъдат спазвани. Подобно на мъченик, той пое върху себе си негодуванието на всички обществени възрасти и прослойки. Пенсионерите го обвиниха, че ще се амортизират крайниците им от затвора вкъщи. Майките на деца с увреждания го заклеймиха, че ще съсипе годишните им усилия, бизнесът го погна, че ще срине икономиката ни, семейните, че ще ги разведе, ако продължат да са по 24 часа заедно, а младежите – че ще ги пристрасти към компютрите от седене вкъщи. Той отговори просто на укорите: „Това е народопсихология!„. Според него при нетрадиционни мерки със скрит враг, трябват и нетрадиционни способи.

ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ЗА СЕБЕ СИ

Въпреки поредицата от хейтове, които се наложи да изтърпи, генерал Мутафчийски не загуби самообладание, не се изнерви и не нападна словесно никого. Напротив обективно представи случващото се:

„Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?“, казва Мутафчийски по повод развитието на ситуацията с коронавируса у нас и обществената реакция на ограничнителните мерки.

ЧУЖДИТЕ ЗА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ

Оказа се, че човек наистина не може да бъде пророк в собствената си страна. Затова и признанието за професионализма и отговорността, с която се нагърби генерал Мутафчийски, дойде от вън.         Уважаваната швейцарска медия Letemps.ch  направи щателен анализ на личността и поведението на началника на Българския щаб за борба с коронавируса:

„В бивша комунистическа страна като България, мъжете в униформа не са сред най-популярните. Но генерал Мутафчийски може би променя това. 55-годишният шеф на престижната Военномедицинска академия в София, този военен хирург е бил на мисии в Ирак и Афганистан, от името на НАТО, чийто член България е от 2005 г. Оперира на войници и цивилни, включително много деца, в зоните на конфликти; бил е свидетел на нападения и е организирал завръщането на ранени български войници. В хирургията той е може би единственият в страната, специализиран на „бойни рани“, обобщава изданието Letemps.ch

МЕДИЦИ ЗА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ:

Български лекари в чужбина също използваха социалните мрежи, за да защитят достойното поведение на своя колега по време на извънредното положение и да го поздравят за усилията, които е положил в полза на нацията. Един тях е лекарят Марин Гунчев, който работи в Медицинския университет в Хайделберг, Германия:

„Чета статиите и постовете за ген. Мутафчийски от последните дни. Някои от реакциите са грозни, други злобни. Виждам дребни политически амбиции. Виждам и много завист. Той със сигурност не ги е заслужил!!! Знам за него, че е добър хирург. Знам, че е добър лекар. Знам, че като човек е сериозен и добронамерен. Знам, че беше натоварен да разреши проблем, който преди 2 месеца беше напълно непознат и върху него лежеше една огромна отговорност. Със сигурност е вземал грешни решения. Знам го защото всеки от нас поставен в неговата ситуация би правил грешки. И въпреки, че не съм бил винаги съгласен с решенията, които е вземал искам да му благодаря, че се нагърби с тази не лека задача“, коментира д-р Гунчев.

ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ЗА КОЛЕГИТЕ СИ

Началникът на Националния оперативен щаб не престана да защитава българските лекари по време на епидемията, не пестеше усилия да убеждава българите колко важни са лекарите и какъв е рискът, които поемат всеки ден, докато лекуват заразени. Затова, когато стана ясно, че вече има жертва от първите линии на фронта в лицето на починалата д-р Илияна Иванова, част от екипа на Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен, той написа разтърсващо обръщение в нейна памет:

- Advertisement -

„Отиде си един достоен български лекар, останал на висотата на нашата професия! Лекар, който до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти, но загуби битката за собствения си живот! Изказвам своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на д-р Иванова, част от екипа на Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен. Светла памет!“, се казва в съобщението, подписано от тен. Венцислав Мутафчийски.

ПОЛИТИЦИ ЗА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ

Противоречие ли е с егото да кажем „Благодаря“ на генерал Мутафчийски и Щаба? – попита общинският съветник от ГЕРБ в Столична община Димитър Вучев от профила си във Фейсбук.

„Понеже малко хора ще кажат, ще го кажа аз. В каквато и пропорция да са взетите правилни и грешни решения от Националния оперативен щаб, тези хора заслужават май-малкото уважение. Застанаха публично с имената и биографиите си в момент, когато никой не знаеше какво се случва и какво предстои. Да, вероятно не всичко беше идеално през последните два месеца, но нямам нито познанията, нито опита, за да го определя като такова. Както нямат и много други като мен, с които седяхме почти по цял ден вкъщи, цъкайки Facebook и цъкайки с уста. За мен не е проблем да кажа едно „Благодаря“, не е в противоречие с егото ми“, завършва поста си Вучев.

Най-сериозна защита генерал Мутафчийски и ръководеният от него Щаб получи в лицето на българския политик и дипломат Александър Йорданов, който разкритикува опозицията, която плюеше по усилията на Щаба с месеци:

„Щабът се отнасяше с най-голямо уважение към българските граждани. Срещу неговото демократично, честно и открито поведение, се противопостави отряд от тарикати, търсещи да извлекат и от тази трагедия, през която преминава човечеството, политически дивиденти. Превърнаха проблема за живота и смъртта в предизборна кампания. Ореваха орталъка с безмисленото си лигавене. Сега вече си я имат цялата мангърия. Тяхна е. Спасението на давещите се е вече в ръцете на самите даващи се. Отблъснаха протегнатата за спасение ръка, клеветяха и лъжеха, пишеха срещу редовните брифинги, те ги дразнеха. Ето – няма ги!

Благодаря на ген. Мутафчийски и колегите му от Щаба за изключително отговорното поведение, което имаха през тези близо два месеца. Сега те ще продължат по-спокойно своята работа. Информацията, която имат и ежедневно анализират, отново ще достига до нас. Празноглавото дрънкане на псевдожурналисти и политически ментарджии – леви, популисти и псевдодесни, които днес са заедно в опозиция, ще продължи. БСП, Радев, Манолова, „Демократична България“, Славчо Трифонов – този сбириток е опозицията днес. Това е политическата пандемия, която се готви да избухне на следващите парламентарни избори“, коментира Йорданов.

Борисов използва възможността тази сутрин да похвали Мутафчийски, за да се реабилитира пред българите, които го обвиниха, че е уволнил началника на Щаба:

„Какво напрежение да има между мен и него – той е шеф на болница, аз съм премиер. Второ – ние от 20 години сме приятели. Говорим по 10 пъти на ден. За какво напрежение ме питате? Сякаш да ви питам аз има ли напрежение между теб и ледения полюс? Какво общо има? Така се подронва работата и доверието в правителството и щаба“, каза той.

Гласът на опозицията по темата бе озвучен от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини Борисов в това, че е употребил генерал Мутафчийски и го е захвърлил:

„Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа“, написа във Фейсбук Нинова. По думите й само по себе си това не било изненада. Бягството от отговорност бил любим подход на премиера от първия му ден в политиката- посредством употребата на министри, коалиционни партньори, съпартийци, патерици в други партии.

Нинова уточнява, че всеки, който се доближил до него, бил изгорен в името на едноличното му оцеляване. „Това правило няма изключения дори и в тежки за България и народа моменти“, завършва лидерката на БСП.

РАВНОСМЕТКАТА

Електронното издание „IZdrave.com“ направи най-колоритното и красноречево обобщение на случилото се с генерал Мутафчийски и управлявания от него Щаб така:

„Да, радвай се мрънкащ българино! Ти, който си недосегаем, безсмъртен и всичко знаещ. Радвай се! Генералът, вече го няма! Сега доволен ли си? Ще спиш ли по-спокойно?

Човек, който цял живот се е изправял пред смъртта и е връщал човешки животи от там, сега отстъпи и се предаде пред глупостта! Човекът, който имаше не леката задача да отговаря на провокации ежедневно, да преглътне социалното усмиване под всевъзможни форми, който бе възпят в чалга песни, който понеси и смъртни заплахи, отстъпи пред теб, повелителят на лайкове, царят на мрежата! „Убихте вестоносецът“ „На края на Дунава“ – можете ли да плувате? Можете разбира се, всичко можете. Най-добри сте и в това се спасявате по единично…

Както всяко нещо в България, така и с пандемията ще се справите – затваряте очи и се правите, че няма нищо докато най-слабите и уязвимите ще умират. А, чакай, не само те, защото днес почина и лекар в Сливен. Но нищо, ти ще кажеш – естествен подбор, имала е и други заболявания, има и други лекари – все ще намериш, какво да бълваш, нали? На теб няма да ти трепне „сърцето“, докато не пуснеш някой Live от спешното, където ти „отказват“ помощ или на някой твой близък. Но не се бой, там ще има от онези, срещу които сега роптаеш, те ще помагат, докато все още могат и докато все още са живи. Тях не можеш да ги изгониш с коментари, при тях няма пернати животни, които задават въпроси за фекалии“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече