Разкритие! Крият положителни тестове на медици от първа линия в болница „Пирогов“?!

0

- Advertisement -

Професор Мутафчийски: Много жертви паднаха там!

Десетки медици от “Пирогов” са с положителни тестове за коронавирус, като поне двайсет от тях са хирурзи, научи „Биволъ“ от източници в столичната болницата. Най-много са от клиниката по Обща, висцерална и спешна хирургия. Друга проблемна болница е Св. Анна, където всички, работещи в инфекциозно отделение, са тествани позитивни за антитела, но пък PCR-тестовете им са негативни.

Битка, за да се изследваш

“Не ти дават възможност да се изследваш. Трябва да водиш битка, за да се изследваш. Не го разрешават. Изследването става на двора. Крият изследванията на персонала. Персоналът няма достъп до изследванията. Те крият резултатите и не ти казват кой е болен и кой е здрав. Казват ти – отивай си вкъщи” – съобщи източник от болницата, пожелал анонимност.

Защо сред заразените има толкова много хирурзи? Причината за такъв голям брой заразени е смесването на потоците на пациентите според един от специалистите, с които „Биволъ“ се консултира.

Болни и здрави и персонала влизат през един вход. За да направиш снимка на болен с ковид отиваш на един и същ рентген като другите спешни случаи. Причината изглежда е също и в липсата на защитни средства, които са доставени едва в последните дни. А иначе маски за медиците от спешното се продавали във филмотеката:

“Хирурзите ходеха по консултации по различните клиники без предпазни материали. Шапка, ръкавици, маска, на нас не ни се полагаха. Всичко отиваше за ковид-отделението. Допреди две седмици нямахме маски. Даже имаше един кабинет, във филмотеката, където се продаваха маски. Който иска си поръчва и срещу 4 лв. си купува маска.”, разказват очевидци.

Информацията за големия брой хирурзи с ковид беше потвърдена вчера и от ген. Мутафчийски, с когото репортер на „Биволъ“ разговаря по телефона. Според него болните медици в Пирогов са около 40, което включва лекари,  специализанти, медицински сестри и санитари.

“Повече от двайсет са. Само в хирургията са двайсет. Мисля, че са трийсет, може да са станали четирийсет вече. Не е пред мен справката. Много жертви паднаха там” – сподели проф. Мутафчийски.

“В Пирогов са хора, които не са работили с ковид-болни и вероятно някой болен с ковид ги е заразил. За сравнение във ВМА има само трима или четирима медици, заразени с коронавирус.” – посочи той.

- Advertisement -

Според него обаче големият брой хирурзи с COVID-19 в Пирогов не е новина и числото вече е известно.

„Биволъ“ не успя да намери брифинг на Щаба, на който са оповестени конкретно данни за 20 хирурзи с коронавирус.

В интервю за Дарик Радио от събота, 02 май,  директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че 48 души общо от персонала са заразени, но не уточни, че сред тя има двайсетина хирурзи. Всички заразени са под домашна карантина.

Неутрализирането на 20 хирурзи засега не поставя на колене голямата хирургична спешна клиника, но ще бъде голям проблем ако заразата засегне детската хирургия, където специализираните хирурзи са много по-малко.

Друг сигнал от достоверен източник получен от Биволъ гласи, че в болницата “Св. Анна” целият персонал от 27 души на отделението по  инфекциозни болести е с позитивни серологични (бързи) тестове за коронавирус. Но PCR-пробите им, доказващи наличие на вируса в момента на теста, са негативни. Засега в “Св. Анна” няма болни на легло и карантинирани. Медиците там продължават да работят.

Проблемът с болните медици е системен

Проблемът с тестването и предпазните материали за медиците стои още от началото на кризата с коронавируса. Както съобщи Биволъ, в болници в Северозападна България първоначално са били раздадени облекла за химическа защита от времето на социализма. След това ГД БОЕЦ алармира, че от Националната референтна лаборатория са отказвани и връщани тестове на медици от видинската болница, която впоследствие се превърна в голямо огнище на зараза. За “награда” председателят на БОЕЦ Георги Георгиев се сдоби с обвинение от прокуратурата за разгласяване на недостоверни тревожни данни, въпреки потвърдените факти.

В Сливен известният местен лекар и общински съветник д-р Димитър Павлов директно обвини Щаба в лъжа, че на местните медици са осигурени адекватни предпазни средства. Още преди повече от 10 дни той написа в профила си в социалната мрежа:

„На сутрешния брифинг д-р Кунчев изрече лъжа или, ако не е излъгал, значи не е наясно с нещата. Той каза, че във всички болници има маски от най-висок клас. Няма такова нещо! Нито в болницата, нито в ДКЦ-то, където работя. Ще се увеличава броят на заразените здравни работници. Поради незнанието му! А е главен санитарен инспектор“…..„От Щаба лъжат и резултатът е 34 заразени медици вчера и над 100 досега. С това темпо скоро може да има дефицит на персонал“, добавя д-р Павлов.

И още: „Другата лъжа, която казаха, е, че всички контактни са тествани за КОРОНА. От 18.04 отделението ми е карантинирано за 2 седмици. Става дума за 25 човека. До момента никой не ни е изследвал, а всеки от нас има семейство.”, коментира също медикът.  Думите му бяха трагично потвърдени от последвалата смърт на д-р Илиана Иванова от инфекциозното отделение на тамошната болница. Тревожните твърдения на уважавания сливенски лекар останаха без никакъв коментар от страна на Щаба и властта.

Разследването е на сайта „Биволь“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече