Може ли образоването да ни извади от кризата с короновируса?

0

- Advertisement -

30 млн.лв. от европарите за образование ще отидат за борба с коронавируса, става ясно от днешното решение на МС за промяна на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г, информира Debat.bg.

Общо 30 964 149 лв. от нея ще се прехвърлят към други две програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентноспосбост“, за да се подкрепят мерките за минимизиране на отрицателните последици от епидемичното разпространение на COVID-19. Към таза програма ще се насочат 28.7 млн.лв., а към „Иноваци“ – 2.1 млн.лв.

С тези средства ще се допринесе за финансиране на схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия, като временна мярка в отговор на кризата. Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма„, информират от МС.

- Advertisement -

Оттам посочват, че изменението е станало възможно в резултат на бързите промени, предложени от Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските и структурни инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестиции в здравните, социалните и икономически системи на държавите членки в отговор на разпространението на COVID-19.

Днес правителството одобри допълнителни разходи за 2.4 млн. лв. за проектно финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемията от COVID-19 чрез Фонд „Научни изследвания“. С тях ще се финансират проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от коронавирус, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му. Ще се подпомогне развитието на научния потенциал и научните изследвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и международното научно сътрудничество.

През 2020 г. от фонда планират още да обявяват тематични конкурси в следните области на интервенция: биологични и биомедицински изследвания в областта на генетичния носител на SARS-CoV2, епидемиологични и имунологични изследвания, свързани с протичането на инфекцията, разработване на терапии за лечение на корона-вирусна инфекция и ваксинални препарати за превенция на заразяване със SARS-CoV2, доказани при модели in vivo, социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19 и др. Заедно с това е планирано и обявяванене на конкурси за двустранни или международни проекти, свързани с COVID-19, както и за превенция от епидемии и намаляване разпространението на високорискови вирусни заболявания. Конкурсите ще се провеждат при условията на съответните договорености и споразумения между финансиращите организации от държавите, които са заявили интерес.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече