Готвят ли генерал Мутафчийски за голямата политика?

1

- Advertisement -

Генералът е един от хората с най-висок рейтинг на доверие в държавата

От началото на извънредното положение до днес началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса  и директор на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски е най-коментираната личност в държавата. Гологлавият военен лекар спечели сърцата на стотици хиляди зрители с появата си сутрин по телевизията и загриженото си и отговорно отношение към нацията. Българинът, разбира се, е мнителен по природа и затова част от сънародниците ни заподозряха пъклен политически план, който цели на наложи образа на Мутафчийски като опция за бъдещ политически пост, а защо не и президент на републиката.

Безспорен факт е, че този човек има изключително висок рейтинг в момента и получава одобрението на голяма част от българите. От дрега страна той е и най-коментираната фигура в социалните мрежи, които  се превърнаха в трибуна както за тези, които го възхваляват, така и за неговите критици.

В тази връзка проучване на „Тренд“,  направено в периода 1-5 май 2020г. с роведени са 988 ефективни интервюта по телефона с хора на възраст 18+, изготвено по поръчка на „24 часа“,  показа, че Мутафчийски е получил доста висока оценка.

Проучването на общественото мнение беше представено от социолога Димитър Ганев от „Тренд” пред Нова телевизия. Той обясни, дали това доверие към ген. Мутафчийски ще бъде ползвано за политическа стъпка, зависи от две неща – дали ще се задържи толкова високо и дали самият Мутафчийски има желание за политическа кариера.

„В момента, в който няма епидемия, ще видим реално каква политическа величина е ген. Мутафчийски”, каза още Димитър Ганев. Освен това, той обясни, че през последните месеци са се оформили две позиции – на хора, които имат симпатии към концепцията на ген. Мутафчийски, и на онези, които ясно заявяват положително отношение към тезата на доц. Мангъров.

- Advertisement -

„И в медиите, и в социалните медии се вижда доста ясно разделение между хората и те доста пламенно и ентусиазирано подкрепят едната или другата теза. Нарекох ги условно две партии – на Мутафчийски и Мангъров. Ако го нямаше Мутафчийски, нямаше да има и партия на Мангъров. Мангъров е възможен въобще заради успехите на Националния оперативен щаб”, смята Димитър Ганев.

Социологът коментира още, че в началото на пандемията у нас се е наблюдавала вътрешна консолидация пред външната заплаха. Имало е силна подкрепа за щаба и правителството, които олицетворяват държавата и всичко онова, което тя прави, за да ограничи заразата.

„Понеже хората привидяха щаба и правителството в ролята на тези, които вземат решенията и ограничават заразата, президентът реши да играе контра на това и по-скоро остана в политическата периферия“, коментира социологът.

Според него правителството трябва да се старае да не губи рейтинга си, защото от здравната криза, ще преминем в икономическа и тогава ще е много трудно да си опази добрия рейтинг от сегашния момент.

През последните два месеца началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се превърна в най-коментираната фигура в държавата. Още с първата си поява той предизвика полярни настроения – от доверие, сигурност и защита на медика във военна униформа, до страх, паника и негодувания от взелия се насериозно коремен хирург от ВМА. Социалните мрежи се превърнаха в трибуна както за тези, които го възхваляват, така и за неговите критици.

- Advertisement -

Подобни публикации
1 Коментар
  1. Ahmed казва

    Още една кукла на конци.
    И той е боклук като всички политици,ще прави какво то му наредят .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече