Covid-19 прогони домашни любимци: Можем ли всъщност да се заразим от инфектирано животно?

0

- Advertisement -

Учените: Животните са преносители на инфекцията, но не заразяват хора

Собственици на домашни животни продължават да ги изхвърлят заради страх от заразяване с короновирус, показа репортерска проверка на Debati.bg. Истерията започна след като няколко световни медии публикуваха информация за домашни животни, заразили стопаните си с Covid-19.  На практика медицинско доказателство за това до момента не съществува, но паниката си казва думата.

По главните пътища и селските мери могат да се забележат десетки четириноги, които обикалят бездомни и дезориентирани. Най-често в паниката животните се изхвърлят набързо, без дори да им се остави храна и вода.

Науката срещу хипотезата за заразяване от животно

Началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също призова още в началото на извънредното положение стопаните  да не трепят домашните си любимци заради страх от коронавирус.

Повод за това са тиражирани в социалните мрежи потресаващи истории за изхвърлени кучета и котки заради страх, че може да донесат Covid-19. Паниката идва от факта, че според официалната световна версия, именно животно е пренесло коронавируса на човек. 

A man wearing a protective facemask carries his kitten on his back-pack during Vietnam’s first national cat show in Hanoi on February 16, 2020. amid concerns of the COVID-19 coronavirus outbreak. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP) (Photo by MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images)

Боже Господи, когато говорим за научни публикации, във ВМА има цял щаб, които четат научните статии от години, а не някой днес отворил интернет и прочел нещо и го приема за истина„, възмути се експертът.

Той даде да се разбере, че домашните животни си имат други вируси, които нямат общо с хуманитарните. Те си имат коронавируси, но не и като този SARS2. Този коронавирус е бил открит в дихателната система на едно коте. Това обаче не бива да е причина да се изтребват домашни любимци.

Статистиката срещу хипотезата за заразяване от животно

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж пък потвърди случай на котка с коронавирус, заразена от своя стопанин, информира „Политико“.

- Advertisement -

Експертът поясни, че стопанинът е заразен с коронавируса и котката е била в близък контакт със собственика. Една седмица, след като стопанинът развил симптоми, котката имала проблеми с дишането, а също диария и повръщане. Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва често, отбеляза Гухт и допълни, че в този случай котката е жертвата на вирусно заболяване, предадено от човека.

Преди два месеца пък две кучета в Хонконг дадоха положителни тестове за вируса, но не показаха каквито и да било симптоми на заболяването. Въпреки че тези новини индикират за предполагаем нов начин за предаване на вируса, те не предполагат, че домашните любимци могат да заразят своите собственици, се казва в прессъобщение на Белгийската федерална агенция.

До ден днешен не съществуват данни, според които вирусът да се предава от домашни любимци към хора“, допълват от агенцията. И в трите случая най-вероятно стопаните са заразили животните, а не обратното. Въпреки че рискът е малък, експертите изразяват опасение дали дадено животно не може да се зарази и да стане преносител. Дори и това да се случи, рискът за зараза ще е много по-нисък в сравнение с предаването на COVID-19 между хората.

Природозащитниците срещу хипотезата за заразяване от животно

Подобна информация бе оповестена и от фондация „Лъки Хънт”. От там призоваха хората да бъдат отговорни и да не изхвърлят домашните си любимци от страх и невежество.

„Около пандемията от коронавируса, забелязваме по улиците нови кучета, с каишки, видимо домашни до скоро, уплашени и объркани… Масово стопани, попаднали на поредната измишльотина в интернет, паникьосани, приели поредната глупост за чиста монета изхвърлят домашните си любимци от страх, че могат да ги заразят с Covid-19.  Тази зараза е нов щам на вече съществуващия коронавирус и този вирус не може да се разпространи от домашните любимци към хората. COVID-19 няма нищо общо с животинския коронавирус, който не е от вчера или днес, той е от дълги години и е добре познат на всички любители на животните и ветеринарни лекари! Отново искаме да Ви припомним – вашите домашни любимци не могат да ви заразят с коронавирус, не ги изхвърляйте на улицата, защото, както знаете, това има последствия!“, настояват от Фондацията.

Директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова даде пред „Нова телевизия“ обобщен отговор на най-коментираните въпроси, свързани с домашните любимци и COVID-19. Тя обясни появилата се информация в европейски медии, че домашна котка е била заразена с коронавирус от стопанката си.

„Вирусът на COVID-19 е напълно различен и няма директни генетични връзки с коронавирусите, които могат да причинят заболяване при домашните животни.  Това, че са установени фрагменти на вируса в изпражнения и повърнато стомашно съдържание, не означава автоматично, че котката е боледувала от COVID-19, въпреки че е имала клинични признаци като затруднено дишане и диария, и че живее с пациент, болен от COVID-19. Единственото доказателство за наличие на заболяване, причинено от вируса на COVID-19, би било наличие на антитела, което би трябвало да бъде изследвано, за да се разбере от какво точно е боледувала котката. При двата случая на открит вирус в две кучета от Хонконг не са установени нито клинични признаци, нито наличие на антитела. Опитът от друг много сходен вирус – този на тежкия остър респираторен синдром (SARS) от началото на века показва, че предаването на домашните любимци е много изолирано явление и констатирано при единични случаи и то при голямо количество на вирус в средата. Заразяване в обратната посока – от животно на човек – не е отчетено и възможността това да се случи е на практика нулева. Рискът, свързан с животните в контекста на пандемичното разпространение на вируса на COVID-19, досега се счита за пренебрежим от повечето обществени и ветеринарномедицински институции“, уточни д-р Иванова.

Заключението

Експертите са категорични в едно: Домашните любимци трябва да стоят настрана от болните доколкото е възможно. Ако смятате, че животинчето може да се е заразило, свържете се с ветеринарен лекар. Тъй като на този етап кучетата и котките изглеждат до голяма степен незасегнати от вируса, се смята, че те ще се възстановят безпроблемно.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече