От днес край на извънредното положение! Оттук накъде?

0

- Advertisement -

На 13 май бе поставен официалният край на извънредното положение, което влезе в сила от 13 март тази година. Равносметката след края на социалната изолация е 2069 потвърдени случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 365 са хоспитализираните пациенти, от тях 51 са в интензивни отделения и клиники. След 13 май в сила остава задължителното носене на маски на закрити обществени места. Остават и санкциите за нарушаване на карантината и мерките. Всеки, който идва от чужбина, ще бъде 14 дни под карантина. Остава в сила и мярката 60/40, информира Debati.bg.

Правителството ще има право да обявява извънредна епидемична обстановка в страната. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето на заседанието си, продължило до късно снощи.

Чадърите и шезлонгите по Черноморието това лято трябва да бъдат поне 50 процента по-евтини в сравнение с миналата година.

Кой и как може да обяви извънредна епидемична обстановка, след като страната излезе от извънредното положение?

„Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие. Стигне ли се до това ниво, при което трябва да се затварят цели градове, да се забраняват пътувания, да се затварят обекти, само Народното събрание е органът, който може да го направи”, заяви Крум Зарков от БСП, цитиран от Actualno.com.

- Advertisement -

Според правосъдния министър Данаил Кирилов разширяването на отговорността на изпълнителната власт не е противоконституционно. Критериите, по които ще се взима решение, нажежиха обстановката в зала.

„Подобни 8 точки могат да бъдат отнесени към всички инфекциозни заболявания на територията на страната, което означава, че здравният министър може когато и както си реши да обяви противоепидемични мерки ”, заяви Георги Михайлов от БСП. 

„Ще трябва да се присъединим към притесненията на проф. Михайлов и колегите от ляво. Означава ли, че винаги, когато има регистрирани  случаи сред медицински специалисти, има възможност да се обявява непосредствена заплаха и трябва да се премине към извънредна санитарна ситуация”, попита Нигяр Джафер от ДПС.

„Това, което предложихме, е взето от официален документ на СЗО. Не бива да се прави пълна аналогия с извънредното положение”, заяви Даниела Даритков, председател на ПГ на ГЕРБ.

Оттук накъде?

В крайна сметка текстовете бяха гласувани и дадоха правомощия на здравния министър да предлага на Министерския съвет кога да обяви извънредна ситуация. Депутатите приеха и предложението на ВМРО – да не се налагат наказателни лихви  в следващите 2 месеца на хората, които имат закъснения в плащанията на кредитите си към банки и колекторски фирми.

С промените в закона се удължава срокът на социалните мерки до есента. Ако има допълнителни средства, мярката 60/40 ще бъде удължена.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече