Адвокат към властта: Свободното слово е основен гарант за стопирането на контролирана от държавата пропаганда

0

- Advertisement -

Писмото е подкрепено от 15 непревителствени организации

Българският адвокат д-р Виктор Костов, подкрепен от 15 неправителствени организации, излезе с отворено писмо до Народното събрание, СЕМ, министърът на правосъдието Данаил Кирилов и Вежди Рашидов в качеството му на председател на Комисия по културата и медиите в 44-то НС, информира Debati.bg. Писмото цели защита на свободата на словото и прекратяването на контролираната пропаганда от страна на държавата.

Ето и самият текст:

„Уважаеми господа и госпожи,

Публично обявените планове да се въведе цензура на свободата на словото и някаква неясна форма на полиция на мисълта в България са недостойни за едно демократично и свободно общество.

Подобни промени в законодателството и практиките на правоприлагането в сферата на комуникациите, публикациите и социалните мрежи ще означава само едно – срамно петно за българската юриспруденция и управляващи. Срам и за България.

Свободата на словото и получаването и разпространението на информация са основни конституционни, европейски и общочовешки права. Те са ясно и недвусмислено закрепени както в Конституцията на Република България, така и в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, а също и в редица международни документи, по които България е страна и които са част от вътрешното право по силата на чл. 5, ал. 4 от КРБ.

Свободното слово, мисъл и информация са основен гарант за свободата и демокрацията, за стопирането на контролирана от държавата и контролираните медии пропаганда, която е налице в случаите, когато властта решава коя новина е истинска и коя – не.

Снимка: PlovdiV24.bg

Конституцията установява плурализъм именно с тази цел – истината да бъде защитена сред множеството мнения и перспективи. Тираните имат само една истина – собственото си мнение.

Свободата на словото подлежи само на такива ограничения, които са в нарочните разпоредби на ЕКПЧ, чл. 10, ал. 2, и КРБ, чл. 39, ал. 2, и те са изрично и изчерпателно изброени и следва да са съразмерни с оправдана цел и да са присъщи на едно демократично общество.

Представените идеи за промени в законодателството и ограничаване на свободата на словото не отговарят на посочените стриктни критерии.

Намеренията да се въведе държавно контролирана „истина“, неприемането на която да бъде наказвано със затвор до 3 години, е гаранция за въвеждането на диктатура и тирания над свободния български народ.

Подобни ограничения са в нарушение на българското и международното право. Призоваваме авторите на подобни предложения да се откажат незабавно от плановете си и да защитават позицията си със силата на фактите, аргументите и убеждението, а не със силата на тираничните мерки на забраната“, казва още в писмото си адвокат Костов.

Отвореното писмо е подкрепено от:

- Advertisement -

СДРУЖЕНИЕ РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА 

“Вяра и бъдеще”, председател Гордън Мерк

Християнска Църква ДАВ България, ръководител Данаил Тихомиров Танев

“Сърце за България”, секретар Венета Мерк

Свобода за семейството, Давид Александров

Единение, представлявано от Даниела Николова

Български репортер, гл. редактор Венилин Тоневски

Асоциация за домашно образование (АДО), председател Петър Порумбачанов

Асоциация общество и ценности, председател Михаела Джоргова

Български родителски централен комитет, председател Людмила Дукова

Българско международно движение, председател Константин Качулев

Фондация Светлина на Балканите, представляващ Иван Вълков

Българска Християнска Баптистка Църква, представляващ Александър Калтакчи

Българска Християнска Баптистка Църква – Св. Павел, представляващ Емануил Вълков

Българска Християнска Баптистка Църква – Русе, Александър Александров

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече