Борисов ми каза: Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна

0

- Advertisement -

„Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“. Това казал премиерът Бойко Борисов по време на разговор с доц. Атанас Мангъров по повод епидемията от коронавирус. Ето какво разказа пред бТВ доцентът по инфекциозни болести:

„Прави чест на Боисов, че чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен по време на срещата ни. Говорихме час, час и нещо. Мисля, че той ме чу много добре. Разбра ме и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“.

„Виждате, че след това, въпреки всички страхове, хората не бяха затворени на Цветница, на Великден, на Гергьовден. Това, което става с паркове, което ще стане с детските градини, става въпреки всички резерви на щаба“, разказа още Мангъров.

По време на интервюто тази сутрин доцентът направи и равносметка на случилото се в България и обясни защо смъртността е ниска.

„Най-обективните данни какво се случи могат да се вземат от частно проучване, което се основава на данните от 30 и няколко лаборатории в страната. Изследвани са около 61 хил. души с PСR тестове. Общо са направени около 140 хиляди теста, от които 2300 са положителни. Това значи 3,86% изследвани.

В друго проучване на 31 хил. души е установено, че над 1200 души имат антитела, тоест са влизали в контакт с вируса, което пак прави малко под 4%. Когато това се екстраполира за цяла България, при 7 млн. души население, това прави, че в страната доказано има поне 280 000 души, които са били в контакт с новия коронавирус, като огромната част не са го усетили.

До момента в България са починали 117 души, което прави смъртност 0.04%, което значи един на над 2500 души. Смъртността при морбили е 1 на 1000, тоест смъртността от тази инфекция е по-малка, отколкото смъртността при морбили и е съпоставима с всеки сезонен грип“, каза доцентът.

Според Мангъров причината да няма много смъртни случаи от коронавирус у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години в България.

„Представете си, че има 2 болници. В едната има неонатология, в която има недоносени новородени. Деца по 600 – 800 грама. И имате друга болница до нея, в която няма неонатологична клиника и няма недоносени новородени. И в двете болници се появява вътреболнична инфекция от ентеропатогенни, ешерихия коли, клебсиела, норовирус, ротавирус. Това са инфекции, които при нормални деца и възрастни хора не причиняват нищо, тоест в тази болница, в която няма неонатология, на нея няма да ѝ се случи нищо или ще се случи много малко, докато в тази, в която има неонатология с недоносени новородени, там ще измрат половината и повече от недоносените новородени. Ако заменим недоносените с много възрастните болни хора, ще видим какво се случва в нашата страна и защо се случва,“ даде пример той.

- Advertisement -

По средна продължителност на живота сме на 80-о място в света. Италия е на четвърто, Испания е на пето, Великобритания е малко по-назад, но много преди нас. Тоест средната възраст на починалите в Италия от този вирус е 80 години. У нас средната продължителност на живота е 73 и нещо години. Ние не достигаме толкова.

Ние сме болицата, в която няма недоносени новородени, образно казано. Ние сме страна, в която като цяло няма възрастни хора, които са на 80-90 години. Има единици, но средната продължителност на живота в нашата страна е далеч по-ниска, отколкото в другите страни“.

Според Мангъров в същото положение са всички останали страни с ниска смъртност.

„Като цяло, ние и страните от бившия соцлагер, в които се правеше ваксината БЦЖ, това са страните, в които бяха опоскани пенсионните фондове, не може да станеш много възрастен с 200-300 лв. пенсия“ – коментира той.

На въпрос има ли конфронтация между него и някой от щаба, той отговори отрицателно: „Нямам конфронтация с никого. Зад мен не стои никой. Аз съм тук просто защото се забавлявам, това ми е работата. С това се занимавам от много време и когато виждам неща, които не считам, че са правилни, се опитвам по някакъв начин да ги коригирам. Правя каквото мога“.

А как оценява действията на Националния оперативен щаб?

„Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения. Целта беше да се спасят животи. Само че хубаво беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе тежък икономически удар. Изследванията с PSR тестове можеха да се направят, преди да се затвори страната. А тогава тя се затвори просто защото имаше страх. В момента тя се отваря, въпреки че ги нямаме тези резултати. Ние, така или иначе, не направихме тези епидемиологични проучвания. Направихме едно с Банско, направихме друго с полицаите“.

На въпроса очаква ли ни втора, по-силна вълна на новия коронавирус, Мангъров каза:

„Какво очаквате да се случи през септември или октомври? Нищо особено не се случи, когато от Италия и Испания дойдоха тумби наши сънародници. Виждате, че нищо особено не стана. През септември мислите ли, че ще дойдат нови тумби? Не, няма да дойдат. Тези, които са тук, ще си отидат“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече