САЩ отричат, че готвят евакуация от България

0

- Advertisement -

От посолство на САЩ излязоха с изявление относно появили се в последните дни твърдения в медии, че се готви евакуация на американци от България с два правителствени самолета.

„По време на пандемията от COVID-19 посолството на САЩ  в София има задължението да уведомява всички американски граждани в случаите, когато в полети до Съединените щати, организирани от правителството на САЩ, има свободни места. Това е т.нар. система MASCOT (Messaging Alert System for Citizens Overseas Tool). Три самолета за Съединените щати, организирани от правителството на САЩ, кацат тази седмица в София на връщане от други дестинации. Това са стандартни полети, а не евакуационни“, пише в изявлението.

„Мисията на САЩ в София продължава да оценява високо ангажимента на правителството на България да не затваря Летище София за международни полети. Полетите, организирани от правителството на САЩ, използват възможността за престой в София за презареждане. Тези полети носят приходи за Летище София и допринасят за устойчивостта на българската икономика“.

- Advertisement -

Вчера посланик Херо Мустафа се срещна с председателя на Народното събрание на България Цвета Караянчева, за да обсъдят редица въпроси, включително и усилията на България и Америка да се справят с пандемията от COVD-19 и начините за подпомагане на икономическото възстановяване на двете страни, съобщават от посолството на САЩ у нас.

В следващите дни посланик Мустафа ще проведе срещи, в повечето случаи – виртуални, с редица български политически лидери за координиране на въпроси след пандемията от коронавирус.

При всички случаи посланик Мустафа ще съблюдава противоепидемичните изисквания на българските и американските власти.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече