Анализаторът Осман Октай обрисува Прехода: ВИС, СИК, „Мултигруп“, Борисов и Божков!

0

- Advertisement -

Според него, най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов

Политическият анализатор Осман Октай направи цялостна дисекция на българския Преход, като акцентира върху уродливите явления в обществено-политическия живот, довели до кризи. Според него всичко в държавата е една паяжина, която е оплела силните на деня.

За скандалът „Божков-Горанов-Борисов“ Октай, направи паралел със създаването на групировките и мутренските години, за които говори Божков и в интервюто си пред бТВ.

„Трябва да се върнем към този генезис, за да се разбере от всички това което каза той, че преди мутрите действаха с бухалки, а днешните по друг начин. Каза и кое е общото между предишните и сегашните. Той го каза с три изречения, но едва ли всички са го разбрали.

Може би не всички си спомнят, че първо беше създадена групировката ВИС от т.нар. спортисти. Те имаха няколко известни подразделения, като едно от тях – силовото се представляваше от братята Илиеви от Кюстендил, които по-късно бяха убити. Техният голям конгломерат беше „Мултигруп“ в лицето на Илия Павлов. Там бяха концентрирани много известни имена, които управляваха тази корпорация, начело на която стоеше Павлов.

По-късно, като следваща силова структура, се създаде СИК. Тази групировка имаше малко по-различна структура, имаше междинни звена. Силовите структури се представляваха от Бай Миле. Структурата на СИК се изгради изцяло от бивши милиционери и полицаи. Известният Бай Миле по-късно, по времето на главния секретар Бойко Борисов, заедно с цялата си компания и охранители, бяха убити в ресторант „Славия“.

Хората като Маджо, Маргините и други герои, които още някъде се спотайват, организираха следващата в йерархията структура на СИК, която се занимаваше с бизнеси като наркотици, пране на пари, проституция и т.н. Тази цялата групировка също имаше корпорация, която се управляваше от Васил Божков. Тези корпорации всъщност акумулираха огромните пари на тези групировки – „Мултигруп“ на ВИС и „Нове Холдинг“ на СИК“, заяви пред Фрог Нюз Осман Октай.

Той даде за пример и управлението на Иван Костов, по време на което тези две групировки бяха изтощени. „ВИС, до идването като кмет на Бойко Борисов, управляваха София, с Антоанниколовци и хора като Румен Гайтански – Вълка. Те контролираха и строителния бизнес и отпадъците и общинската банка и т.н. В това пространство беше и Ковачки и много други герои, които още съществуват4, коментира анализаторът.

Той допълни, че след Костов тези групировки се обединиха и тарторите им създадоха клуб „Възраждане“. В този клуб влизаха „Мултигруп“ на Илия Павлов, „Нове Холдинг“ на Васил Божков, „Орел“ на Гущеров, Емил Кюлев с неговата „Россексимбанк“. Още навремето, когато Кюлев представляваше „Турист спорт банк“, тя беше първата банка на групировката СИК. Кюлев също е бивш полицай. В клуб „Възраждане“ присъстваха още Тошо Тошев – вестник „Труд“ и Радосвет Радев на „Дарик радио“, сега председател на УС на Българска стопанска камара, който напоследък често излиза по медиите. Тези хора и различни корпорации представляваха клуба, а секретар му беше Стоян Денчев, който е дългогодишен ректор на Библиотекарския университет. Дейността на това образование контролираше изцяло от хотел „Хилтън“ покойният Стоян Ганев, който беше кадровикът и координаторът на създаването на проекта НДСВ на царя, заради това стана известен и като „сивия кардинал“ в това начинание. Чрез този проект тези групировки внедриха свои кадри в парламента от квотата на НДСВ.

Когато Симеон Сакскобургготски спечели изборите и стана министър председател, Илия Павлов, чрез Ахмед Доган, иззеха целия контрол и изтласкаха всички други от контрола при управлението на НДСВ. Стигна се до там, че принудиха царя да уволни и Стоян Ганев, за да оцелее. Есента на 2001 година, преди да се изпокарат, тази групировка, заедно с царя и с Доган, избраха Георги Първанов за президент. Тези, които бяха изолирани от властта при Симеон, чрез Павлов и Доган, бяха обидени и отидоха и създадоха „Икономически съвет“ към президента Първанов. Това е известна структура, тя присъства като официална такава и в медиите. В този съвет влизаха Васил Божков, Емил Кюлев, Радосвет Радев, Гущеров, Тошо Тошев и всички останали от клуб „Възраждане“, без „Мултигруп“ и Павлов. За да не се дискредитира пряко с тези хора, координаторът между Първанов и този съвет беше Манол Велев, който също беше прострелян“, отбеляза още в разсъждението си анализатора.

Той подчерта, че овладяването на изпълнителната власт от „Мултигруп“, т.е. от ВИС и Илия Павлов, раздразни другата групировка СИК. Част от силовите структури на Бай Миле в СИК беше и лицето Бойко Методиев Борисов, заедно с хора като Димата –Руснака, Пашата и т.н. Но Борисов, през охрана на Тодор Живков, през охрана на царя, целувайки ръката на Доган, помните как подаряваше кучета, беше назначен за главен секретар и го направиха генерал. Тогава започна всъщност употребата на Борисов, за да изчисти абсолютно всичко около себе си от зависимости в самата групировка СИК. Това е причината да се случат много емблематични убийства в центъра на София. Първо, както споменах, бяха убити Бай Миле с цялата му охрана. След това, плати със живота си Илия Павлов. След това демонстративно загина и връзката му с нарко и оръжейните канали – Фатик.

С ликвидирането на Павлов, който бе главния координатор на властта, чрез Ахмед Доган при Симеон, имаше и контра сблъсък в този период – Емил Кюлев също плати с живота си на едно кръстовище на бул. „България“. Тези убийства, а и не са само те, в този период, не случайно останаха неразкрити и до ден днешен, защото в тези събития имаше контролирано участие от нашите служби“, бе категоричен Октай.

- Advertisement -

Той продължи анализа си, като акцентира, че непосредствено след тези събития, групировката СИК, чрез властта на Васил Божков и на Любенгоцевци зад тях, след тази война, през кметското място на Борисов в София, направиха всичко възможно да стигнат до изпълнителната власт и така вече девета година. След всички тези събития, Борисов е министър-председател. Не случайно от трибуната на народното събрание той казваше, че е поръчан от Доган и го посочваше като заплаха. Постепенно най-мощна стана структурата на групировктата СИК и те управляват вече 10 години.

„През това време обаче, хората, които управляваха прехода по този начин, остаряха и станаха старци. Създадените техни наследници, които управляваха службите в България, също станаха генерали, които постепенно започнаха да създават контраструктури. Ненапразно, преди много време, в интервю казах, че на празния стол на Илия Павлов до Ахмед Доган сложиха Делян Пеевски. Днес Божков го нариче „паякът, който дърпа нишките“. Тези хора, със съдействието на тези структури, се опитаха първо да направят Пеевски шеф на ДАНС при Пламен Орешарски и Сергей Станишев, но тогава не успяха. Действаха по-късно, създавайки КТБ и след разграбването й, също по времето на Орешарски. Но тя бе подкрепяна отначало от Борисов и Горановци. С милиардите на КТБ, чрез посредника касиер Пеевски се раздаваше в различни кръгове – съдебното пространство, политическото пространство, прокурорското пространство, навсякъде. Касиерът Пеевски, с подобни паметни записки, каквато вчера Божков показа, получи огромни средства, а не само кредити от КТБ“, уточни анализаторът.

По отношението на личността и ролята на Владислав Горанов, Октай отбеляза, че цялото поведение на финансовия министър, е свързано с тези зависимости.

„Когато Бойко Борисов поема властта като министър-председател, всички кадри са свързани още с остатъците от „Мултигруп“ и около Доган. В последствие, към всичко това, с тези висши полицаи от службите, започва да се подготвя нова структура за изтласкването и превземането на властта, в лицето на Борисов. Този процес върви след рухването на КТБ и чрез него. Неслучайно има такива като Домусчиев и други подставени лица като него, които зависят от тези средства и Първа инвестиционна банка, които контролират всички кредити към КТБ. Един пример ще ви дам – моят бивш семеен приятел Вежди Рашидов, който плюеше Пеевски, след това му се обяснява в любов. Чрез ПИБ, посредникът Пеевски спасил парите на Вежди и му направил услуга.

Според Октай, тези зависимости са много силни. „Не е случайно, че чрез този контрол на портфейла на Бойко Борисов, те през цялото време са контролирали всички потоци и самия Борисов. Стигаме до днес, когато има банкови структури, когато паякът си назначи Иван Гешев за главен прокурор, който встъпи в длъжност „ускорено и предварително“, както казва Божков, когато техният човек Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ… Те бяха готови да унищожат най-мощното финансово крило на групировката на СИК в лицето на Васил Божков с идеята да му вземат хазартния бизнес. Подготвената нова структура и групировка се чувства вече толкова силна, че се чувстват готови да детронират управлението на Бойко Борисов. Това е целта. Най-уязвимото място, от всички зависимости на Борисов, е Горанов“, уточни анализаторът.

Защото точно сега, от Дубай, Васил Божков извади и показа тази „паметна записка“?

„Тази т.нар. „паметна записка“ беше характерна в годините, когато аз бяха в кухнята на тези събития. По същия начин бе и каналът на Илия Павлов с хора, които бяха приближени на Доган и които бяха приносители на кеш парите. Показаната от Васил Божков бележка, която сега се неглижира от медиите, че е хартийка и нищо не струва, всъщност доказва, че някой, през офиса на някой друг, е платил тези 20 милиона и някой ги е получил.

Казвате, че парите вече са платени, а не, че това е уговорката за договор и плащане за следващите 10 години? Тук става въпрос, че има автентични договори с печатите, които урежда легални плащания и „хвърчащи бележки“ които уреждат пари в кеш. Бъдете сигурни, че в сейфовете на Делян Пеевски, дали в хотел „Берлин“ или в Дубай, има стотици, хиляди такива „хвърчащи бележки“ за хора, които са получили пари в кеш.

Бизнесменът в изгнание Цветан Василев и неговите козове?

Цветан Василев е бил ползван като източник на средства и банка, но не е част силовите структури. Заради това ви разказах генезиса на силовите структури. Този човек, за да се предпази, е използвал Пеевски, както Ахмед Доган използваше Ахмед Емин, когото убиха по-късно. Разбирате разликата. Той си е мислил, че Пеевски ще бъде само приносител. Вече повече от пет години Василев се опитва да спаси себе си и семейството си. Няма какво да говорим за него, защото той е извън тези структури, за които говорим“,, коментира анализаторът.

Какви са козовете на Васил Божков?

Васил Божков, за разлика от всички други играчи, е човек, който не говори много. Виждал съм се с него в неговия кабинет, по негово искане, поясни Октай. „Когато имаше напрежение между Илия Павлов и Ахмед Доган, тогава Божков се опитваше да разговаря с мен, като силен човек там. Заради това си позволявам да кажа, че го познавам, наблюдавал съм го. Погледът му, стойката му, той не говори много, но е достатъчно образован и умен, за да може, това което каза и Сашо Диков днес, че той работи по сценарии. Това личи и от действията му, които извършва сега. Той държи и през Горанов, и през подобни бележки изключително много други хора, включително и Бойко Борисов. Тези хора днес са силно притеснени. Аз съм убеден, че в съзнанието на Божков има сценарий да ги види тези хора, от тука по Европа, осветявайки ги. Не само да ги детронира, но и да ги отстрани, както и да ги видят и всички в другите държави“, обобщи анализаторът.

Част от интервюто на Диана Йонкова/Фрог Нюз

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече