Плевнелиев с критика: Намаляването на ДДС-то за ресторантите е грешка!

0

- Advertisement -

Експрезидентът Росен Плевнелиев е поредният критик на намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес. Според него това е погрешна стъпка.

Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната, заяви пред Радио Стара Загора и БНР президентът на България в периода 2012-2017 г. 

Редуцирането на ставката нямаЛО да се отрази на приходите в хазната, нито ще изсветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

Той лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент на страната.

- Advertisement -

Плевнелиев подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

„Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално, и стигнете например до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-то, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор“, каза той..

Според Плевнелиев плоският данък е извървял своя път, а за да има справедливост в обществото, трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза още предишният ни държавен глава.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече