Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий?

0

- Advertisement -

На 24 май, когато славянските народи почитат делото на светите братя Кирил и Методий, отново възникна напрежение по оста София-Москва. По повод празника Руският културно-информационен център в София представи изложбата „Извoрът нa cлaвянcкaтa културa“, в която са пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти, а приносът на България в създаването на славянската писменост изобщо не се споменава.

Изложените пана представят братята св. св. Кирил и Методий като „реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“ и успяха да разбунят духовете у нас и да предизвикат вълна от остри реакции в българската общественост.

Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий? ТOPNOVINI.BG предствя позициите на Руския културно-информационен център и на една от партиите в управлението – НФСБ.

Партията на Валери Симеонов остро възрази срещу „поредната хибридна атака срещу България и българската история“. Според НФСБ изложбата изцяло изопачава историческите факти с грозната цел да омаловажи приноса на България в създаването на писмеността и държавността – не само на Русия, но и на редица други славянски държави.

Те посочват, че в експозицията изцяло е игнорирана огромната роля на Първото българско царство и на Климент Охридски, на Наум Преславски, както и на българските царе Борис и Симеон за създаването и налагането на кирилицата, на която днес пишат над 300 млн. души на планетата. Нито дума не се споменава и за това, че българските учениците на Кирил и Методий донасят в езическа Русия просветата, културата и християнството с българските книги на Преславската и Охридската книжовни школи.

Според тях е недопустимо в центъра на София да се експонира изложба, крещящо премълчаваща историческата истина и представляваща нищо друго, освен руски имперски фолклор.

- Advertisement -

„Българската история все още носи „синини от бича” на руските историци – унизена, смачкана и манипулирана…И днес управляващите в Русия продължават да подменят българската история”, пишат още от партията.

НФСБ настоя българското Външно министерство да излезе с реакция по повод изложбата, а Прокуратурата и ДАНС да защитят българската държавност от създаването и финансирането на отявлено проруски и антибългарски политически партии, медии и паравоенни организации, насочени към разгромяването на българската държавност и отклоняването на страната ни от европейския път на развитие.

Снимка: БГНЕС

От своя страна ръководителят на направление „Обществена дипломация” в Руския културно-информационен център Константин Пеев е категоричен, че Русия не представя двамата солунски братя Кирил и Методий като руснаци и не отрича приноса на България.

Пеев не може да си обясни защо се е създало това напрежение около експозицията и не вижда причина за това експозицията да бъде сваляна предсрочно.

„Първото честване на Кирил и Методий е в Русия през 1863 г. Второто честване се явява първо в България през 1868 г. в Пловдив. До ден днешен в цяла Русия делото на Кирил и Методий се отбелязва с изключителна почит и уважение. През 1900 г. България направи дарение на пълното копие на паметника на Кирил и Методий в Мурманск”, обяснява Пеев.

Той припомня, че през 2018 г. на връх Шипка Руският патриарх Кирил произнесе знакови думи, че ако я нямаше България и българският народ, които ни дадоха просветата, науката и православието, нямаше да бъдем свидетели на днешна Русия. Пеев посочва, че това е огромно признание за България, което не е чувано от такава висота.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече