Учѝлища или училища́?

0

- Advertisement -

На пръв поглед скучното Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и Международната банка за възстановяване и развитие предизвика спор за нивото на образованието у насОчаква се в рамките на споразумението Банката да подпомогне образователното министерство за разработване на Национална стратегическа рамка до 2030 г. Да бъдат прегледани държавните разходи в областта на науката, технологиите и иновациите, да се анализира тяхната ефективност и да се дадат препоръки. Споразумението ще бъде в сила 22 месеца. Водещите персонажи в спора очаквано са представители на управляващите и опозицията. Галя Захариева от ГЕРБ и Николай Цонков от БСП излязоха от рамките на документа и стигнаха до финансирането на образованието и къде е правилното ударение – учѝлища или училища́.

От левицата са категорични, че образованието и науката са „тежко недофинансирани“ и това води до „натрупването на сериозни проблеми“. Николай Цонков се обърна към управляващите: „С това споразумение признавате, че не можете да се справите с проблемите в образованието в България“. Според него 3 млн. евро, каквато е стойността на споразумението, е твърде висока цена, която страната ни трябва да плати за услугите, а резултатът ще бъде нула.

От ГЕРБ ги обвиниха в цинизъм. „Във време, когато се дават изключително много средства за образование в България, да се изправиш и да кажеш, че има недофинансиране – цинично е“, заяви Галя Захариева. „Резултатът беше нула, когато управляваше БСП. Когато управляваха хора, за които учителските протести бяха седянка“, коментира тя.

- Advertisement -

„Имаме много добри учители в средното образование и за капак на всичко предлагаме да се сключи споразумение за 3 млн. евро, които да бъдат дадени на Световната банка, за да дойдат чужди експерти, които не познават българските условия и система на образование. Ако това не е признание за провала на правителството на Бойко Борисов“, посочи Цонков. „По време на ваше правителство министри ходиха да търсят обмен в Сингапур, а сега сте против да имаме прекрасен обмен с помощта на консултантите в Световната банка“, отговори му Захариева.

И двамата депутати са членове на образователната комисия в парламента. Спорът можеше да продължи с променлив успех, докато Галя Захариева не намери слабото място на опонента си Николай Цонков:

Много Ви моля- учѝлища, не училища̀“.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече